Srpski mlinari očajni: Vlada ignorira njihove zahtjeve

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2024. u 06:18
Foto: Shutterstock

Proizvođačka cena kilograma brašna tipa 500 snižena je sa 65 dinara na 40,90 dinara, a tipa 400 sa 70 dinara na 45 dinara.

Vlada Srbije odbija mlinarima nadoknaditi gubitak od pet dinara po kilogramu pakovanja brašna tip 400 i tip 500, iako im je u rujnu 2023. snizila proizvođačku cijenu za oko 25 dinara, rekao je direktor Udruženja mlinara, rekao je agenciji Beta Zdravko Šajatović u Pekarskoj industriji i industriji testenina Srbije.

“Vlada Srbije je u rujnu prošle godine dopunila uredbu kojom je propisala oko 25 dinara niže proizvođačke i maloprodajne cijene brašna tipa 400 i 500, u pakiranjima od 1 kg, uz obrazloženje da je pala cijena pšenice, “, kazao je Šajatović.

Proizvođačka cena kilograma brašna tipa 500 snižena je sa 65 dinara na 40,90 dinara, a tipa 400 sa 70 dinara na 45 dinara. Uredba sadrži i kaznene odredbe, a to su zabrana rada mlina od šest mjeseci do godinu dana te novčane kazne za pravnu i odgovornu osobu.

Mlinari su Vladi Srbije još u listopadu prošle godine podnijeli zahtjev za naknadu štete, u studenom su intervenirali i više puta u telefonskim razgovorima s nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede tražili da im se nadoknadi gubitak od ukupno 40 milijuna dinara za listopad, studenoga i prosinca prošle godine, no, kako je rekao Šajatović, on se na taj zahtjev oglušuje.

Uskoro će, kako je najavio, poslati i zahtjev za naknadu za siječanj i veljaču, s obzirom na to da sniženje vrijedi do kraja veljače, ako se ne produži. Šajatović je ocijenio da pojeftinjenje brašna minimalno utječe na kućni budžet potrošača, te da se preko mlinara vodi socijalna politika koja ih tjera u gubitke. Vlada Srbije usvojila je u rujnu prošle godine Uredbu o ograničenju cijena osnovnih životnih namirnica, kojom će nakon pada cijene pšenice na tržištu pojeftiniti brašno.

Snižene cijene odnose se na glatko brašno tip T-400, u pakiranjima do jednog kilograma i brašno tip T-500 u pakiranjima također od jednog kilogram.

Komentirajte prvi

New Report

Close