Srpski IT sektor raste unatoč krizi i manjku stručnjaka

Autor: Poslovni dnevnik , 09. veljača 2023. u 07:00
IT sektor jedna je od perjanica srpske ekonomije posljednjih godina/Shutterstock

Godinama su najtraženiji programeri koji poznaju Javascript.

Globalna kriza nastala zbog ukrajinskog rata, koja je obilježila 2022. godinu, nije utjecala na rast srbijanskog IT tržišta, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje IT kandidata HelloWorld.rs.

Tako je lani objavljeno čak 23.000 oglasa za posao, što je 27 posto više nego 2021. godine. Osim toga, može utjecati i rast izvoza ICT usluga koji je u prvih 11 mjeseci 2022. godine, prema podacima Narodne banke Srbije, iznosio 2,38 milijardi eura u odnosu na 2021. kada je iznosio 1,71 milijardu.

U četvrtom tromjesečju zabilježen je pad oglasa od 17 posto u odnosu na treće. Ovaj podatak ukazao je na oprez poslodavaca pri zapošljavanju i uvođenje očekivane krize zapošljavanja početkom 2023.

Traženi programeri
Istraživanja pokazuju da su već godinama na vrhu ljestvice najtraženijih pozicija programeri koji poznaju Javascript, a osim njih, poznavanje programa kao što su Java, Python, C# i C++ te.NET i PHP su traženi.

Poslodavci su tijekom 2022. najviše tražili ove IT stručnjake: frontend developer, IT help desk/support, system administrator/engineer, java developer i NET developer. Najveća potražnja je za medijatorima, odnosno kandidatima koji imaju od dvije do pet godina relevantnog iskustva, a najmanja za početnicima i pojedincima s malo iskustva.

U 2021. domaću informatičku industriju činilo je ukupno 3.768 tvrtki koje su zapošljavale 48.173 radnika ili dva posto ukupne radne snage u Srbiji. Kada je riječ o ulaganjima, država je bila najveći ulagač u IT tržište sa 190,4 milijuna eura u 2021. godini, a zajedno s javnim poduzećima, koja su na IT tržište potrošila 65,3 milijuna eura, zaslužna je za trećinu ulaganja.

Izvoz softvera dominira
Tvrtke koje se bave izvozom softvera zapošljavaju polovinu ukupnog broja zaposlenih u domaćoj IT industriji, a prosječna plaća u izvoznicima softvera iznosi 2560 eura, što je više od prosječne plaće u podsektoru proizvođača softvera koja je iznosila 2383 eura.

Direktor Vojvođanskog ICT klastera Milan Šolaja nedavno je upozorio da i dalje postoji nesrazmjer u proizvodnji i potražnji za kadrovima. Ističe da je izazov daljnjeg rasta tog sektora u tome što obrazovni sustav uspijeva stvoriti 4000 ICT stručnjaka svake godine, dok je potražnja veća od 7000 stručnjaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close