Srpski hladnjačari isplaćuju lanjski rod malina

Autor: Poslovni dnevnik , 29. svibanj 2023. u 07:00
Kredit se temelji na modelu jamstvene sheme sa subvencioniranom kamatom/I. Čagalj/PIXSELL

Prema postignutom dogovoru, hladnjače koje imaju maline na zalihama će dobiti državne kredite ukupne vrijednosti oko 17 milijuna eura, koje će nužno usmjeriti u isplatu proizvođača.

Predstavnici države i Udruženja malih i kooperantskih hladnjačara i proizvođača malina “Naše voće Srbija” dogovorili su se na jučerašnjem sastanku s premijerkom Anom Brnabić da će kreditom od dvije milijarde dinara isplatiti prošlogodišnji rod.

Prema postignutom dogovoru, hladnjače koje imaju maline na zalihama će dobiti državne kredite ukupne vrijednosti oko 17 milijuna eura, koje će nužno usmjeriti u isplatu proizvođača. Kredit se temelji na modelu jamstvene sheme sa subvencioniranom kamatom od strane Ministarstva poljoprivrede i počekom.

Kako bi se o sredstvima odlučivalo na sjednici Vlade Srbije, dogovoreno je da će krediti biti plasirani preko banke Poštanska štedionica.

“Obveza je dogovoriti male hladnjače i proizvođače o modelu konačne isplate, jer sada je sav teret poremećaja na tržištu na malim hladnjačama. Pokušavamo isplatiti maline koje imamo na zalihama”, rekao je predstavnik udruženja “Naše voće Srbija” Božo Joković.

On je rekao da je varijanta koja je dogovorena u saradnji sa Vladom Srbije “spas iz trenutne loše situacije u malinarstvu”, te da se približava vrlo teška sezona berbe.

Cijena maline prošle godine bila je rekordna, od 500 do 600 dinara po kilogramu, ali je kasnije njena prodaja stala, pa su mnogi malinari ostali neisplaćeni.

Komentirajte prvi

New Report

Close