Farmerov radikalan potez: Za 10 dana prosuo 20 tona mlijeka

Autor: Miroslav Kuskunović , 30. ožujak 2023. u 07:17
Foto: pixabay

Jugoslav Tomić iz Stajićeva pribjegao radikalnom potezu jer nijedna srpska mljekara ne želi otkupiti njegovo mlijeko.

Famer Jugoslav Tomić iz Stajićeva pored Zrenjanina odlučio se za radikalan potez – već deset dana prosipa mlijeko koje proizvede na svojoj farmi. Do sada je prosuo više od 20 tona, jer nijedna srpska mljekara ne želi otkupiti njegovo mlijeko.

Bez interesa

Kaže da mu nije jasno da nitko nije zainteresirran za 2,5 tone mlijeka, koliko proizvede dnevno. “Pozivao sam sve mljekare, i Imlek, i Ub, i Pančevačku mljekaru i Mlekoprodukt, jedino što je Mljekara Pančevo rekla da bi otkupila mlijeko po nekoj smiješnoj cijeni, i jedan čovjek se ponudio da ga preradi, ali smo jako udaljeni, nekih četiri sata”, ispričao je Tomić za N1.

Na pitanje što je obrazloženje mljekara zašto ne žele njegovo mlijeko, kaže da sve imaju viškove, “neke imaju do 100 tona tjedno viška, neke imaju od tri do pet tona viška, kada sam zvao jednu mljekaru rekli su da i oni imaju tri tone mlijeka viška i da li znam nekoga tko ga hoće kupiti, izjavio je ovaj farmer.

Na to kako je moguće da sada postoji toliki višak, a samo nekoliko mjeseci ranije Srbija je imala nestašice, ocjenjuje da je EU puna mlijeka i da se dozvolio nekontrolirani uvoz.

A na pitanje što misli o optužbama ministrice poljoprivrede Jelene Tanasković da mljekari ne žele prodavati mlijeko po nižoj cijeni, on kaže da nije prosuo mlijeko jer hoće višu cijenu, već zato što nitko neće da ga kupi”. “Naš radni dan je žalostan: Ustanemo, pomuzemo i ohladimo mlijeko, borimo se da prodamo nešto privatno, na kraju ga prospemo, bacimo, operemo, dezinficiramo i onda sve ponovo… Mislim da će uskoro još 30 krava otići u klaonicu, ako ovako nastavi sve ću ih morati poslati u klaonicu”, priča tužno Tomić.

Slijede prosvjedi

Poljoprivrednici u Srbiji će idući tjedan izaći na prosvjede, blokadom puteva, ako država ne ponudi rješenja za probleme sa viškovima mlijeka i žitarica, izjavio je predsjednik Udruženja uzgajivača goveda u središnjoj Srbiji Milija Palamarević.

On je rekao da su poljoprivrednici više puta razgovarali sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede o problemima s viškovima mlijeka i žitarica, kao i subvencijama, ali bez uspjeha.

Komentirajte prvi

New Report

Close