Srpski ekološki izum ‘Ambrozer’ uskoro u serijskoj proizvodnji

Autor: Miroslav Kuskunović , 01. srpanj 2022. u 06:55
Miloš Stanković: Htio sam pomoći bratu i svim ljudima koji pate zbog ambrozije/PD

Prof. dr. Miloš Stanković svoj revolucionarni uređaj patentirao je do sada u 148 zemalja.

Rješenje za globalni problem širenja jednog od najinvazivnijih prirodnih alergena na svijetu, ambrozije – stiže iz Srbije. Prof. dr. Miloš Stanković, elektro inženjer, inovator, poduzetnik i dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, patentirao je “Ambrozer” uređaj za uništavanje korova koji pomoću radio-frekvencije i struje, bez kemijskih sredstava i pesticida, uništava korov u korijenu, ekološkim putem, objavila je Privredna komora Srbije.

Još je čuveni Nikola Tesla pokušavao napraviti električni uređaj za uništavanje korova. Od tada do danas, brojne regulative su se mijenjale pa je bilo nužno ispuniti visoke standarde sigurnosti koji postoje u EU i svijetu. Miloš Stanković je u tome uspio i zatim osnovao start up kompaniju EWD (Electric weed destroyer) Technology u Beogradu.

Frekvencijom na korov
Stanković je već duže od 20 godina aktivan u znanstveno-istraživačkom radu, a dobitnik je više od 100 međunarodnih nagrada i priznanja te je član brojnih akademija nauka širom svijeta.

“Moj brat od malih nogu ima problem s ambrozijom. Htio sam pomoći njemu i svim ljudima koji pate zbog ambrozije i tako sam krenuo sa razvojem uređaja prije desetak godina”, objašnjava razloge zbog čega se odlučio za rad na ovom inovativnom uređaju.

Odmah je uspostavio suradnju s švedskim Univerzitetom za poljoprivredu, a ovaj je uređaj do danas testirao na 180 vrsta korova. Pored Švedske i Srbije gdje je uređaj isproban, korov je uništavan u Sloveniji, Njemačkoj i Ruskoj Federaciji.

Razvojem “Ambrozera” Stanković se bavio deset godina/PD

Stanković je podnio prijave (PCT) za patent u 148 zemalja dokazujući da njegov proizvod ne postoji nigdje na svijetu i ima industrijsku primjenu. Serijska proizvodnja trebalo bi krenuti u Srbiji krajem ove godina.

“Plan je da uređaj dalje distribuiramo u velike lance koji prodaju vrtlarsku opremu, poput Jyska, Wobyhausa, Uradi-sam, sistemom B2B prodaje”, kaže Stanković.

Inovator Stanković objašnjava kako se regulacijom frekvencije uništava korov ili određeni dio biljke. U ovisnosti od vrste korova, ovisi i frekvencija koja se upotrebljava da bi se eliminirao korov. Prilikom fizičkog kontakta elektroda uređaja s korovom koji se tretira, nastaju biokemijski i biofizički procesi u biljci, ona u istom trenutku vene i ne raste više tijekom.

Uređaj se može namjestiti da uništava grupno ili selektivno korov, a ne uništava korisne biljke niti mikroorganizme. Može se postaviti na traktor, kamion, kosilicu ili ručni uređaj za domaćinstva i u gradskim parkovima.

180

vrsta korova uništava 'Ambrozer' pokazala su dosadašnja testiranja

Za farmere i komunalce
U Srbiji ima 600.000 poljoprivrednih gospodarstava, ističe Stanković, te navodi kako “Ambrozer” može pomoći ekološkim proizvođačima, kao i općinama i gradovima, kojih ima 175 u Srbiji, a u kojima bi komunalna poduzeća mogla koristiti njegov uređaj za suzbijanje ambrozije na svojim površinama.

Ovaj znanstvenik je rukovoditelj Inovacijskog centra u Kragujevcu pri fakultetu, a počasni je doktor znanosti na državnom Univerzitetu u Ruskoj Federaciji, “tehničkih nauka” na Europskom Univerzitetu u Njemačkoj, “ekoloških nauka” na međunarodnom Univerzitetu u New Yorku, te je dobitnik brojnih nagrada.

Iz PKS ističu kako je više od 30 tehnološko-inovativnih startupova i organizacija iz Srbije sudjelovalo nedavno u organizaciji PKS na jednom od najprestižnijih start up manifestacija u svijetu “ViennaUp ’22” u Beču, među kojima i start up EWD Technology.

Komentirajte prvi

New Report

Close