Srpski BDP raste brže od planiranog, ali inflacija dvostruko veća nego u EU

Autor: Poslovni.hr , 10. travanj 2024. u 07:00
foto: unsplash

Realni bruto domaći proizvod u prva dva mjeseca porastao je za oko 5,7 posto međugodišnje, tako da trenutna dinamika premašuje projiciranu godišnju stopu rasta od 3,5 posto.

Realni bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u prva dva mjeseca 2024. godine porastao je za oko 5,7 posto međugodišnje, tako da trenutna dinamika premašuje projiciranu godišnju stopu rasta od 3,5 posto, ali je inflacija dvostruko veća nego u EU, stoji u novom broju mjesečnika Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

Industrijska proizvodnja u veljači 2024. veća je za 8,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, zahvaljujući rastu prerađivačke industrije.

Robna razmjena

U veljači je zabilježen prvi međugodišnji porast vrijednosti robne razmjene s inozemstvom, nakon deset mjeseci kontinuiranog pada.

U prva dva mjeseca 2024. približno četiri petine robnog uvoza bilo je pokriveno izvozom (79,3 posto), a godinu ranije ta je vrijednost iznosila 75,7 posto. Priljev izravnih stranih ulaganja veći je nego prošle godine u istom razdoblju, dok je republički proračun u suficitu. Kako je navedeno, zabilježen je i “masovni” međugodišnji rast zarada i prometa u trgovini na malo.

“U veljači je nastavljen pad međugodišnje inflacije započete u travnju 2023. godine. Takav će se trend nastaviti jer Narodna banka Srbije očekuje povratak međugodišnje inflacije na ciljanih tri posto, s odstupanje od plus-minus 1,5 posto, sljedeći mjesec ove godine”, navode stručnjaci MAT-a.

Industrijska proizvodnja u veljači 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine porasla je za 8,4 posto, dok je kumulativni međugodišnji rast u razdoblju siječanj – veljača iznosio 7,9 posto.

Presudan doprinos ovom rezultatu dao je, kako se navodi, rast proizvodnje u sektoru prerađivačke industrije od 8,9 posto.

Na međugodišnjoj razini proizvodnja prerađivačkog sektora kontinuirano raste od kolovoza prošle godine, trend rudarskog sektora ponovno je iz negativnog prešao u pozitivan, zahvaljujući rastu iz veljače od 14,9 posto, iako je nizak bazna vrijednost je uvelike odgovorna za taj rast.

“Ključna dilema je hoće li doprinos novih investicija i domaće privatne potrošnje u Srbiji biti dovoljan da gospodarstvo izdrži pritisak tijekom cijele 2024. godine, pogotovo jer se kriza u proizvodnom sektoru eurozone dodatno produbila i u siječnju 2024. Međugodišnji pad fizičkog obujma proizvodnje u eurozoni dosegao je 7,7 posto, a u Njemačkoj 5,4 posto”, navodi MAT.

Dodaje se da je rast prerađivačke industrije u Srbiji vrlo raširen po granama i da je samo nekoliko sektora proizvodnje ove godine imalo pad proizvodnje. To su proizvodnja nekih vrsta strojeva i opreme (dvoznamenkasti pad), proizvodnja gume i plastike, iako pokazuje znakove oporavka, prerada drva, a manji pad imala je i farmaceutska industrija.

Rast cijena iznad prosjeka

Mjesečna inflacija u Srbiji u veljači 2024. porasla je isključivo pod utjecajem privremenih čimbenika. Po doprinosu rastu mjesečne inflacije u veljači 2024. posebno se ističe poskupljenje goriva za osobna vozila. Eurodizel i motorni benzini u veljači 2024. poskupjeli su četiri posto.

I u siječnju i u veljači 2024. godine Srbija je imala višu međugodišnju inflaciju od prosjeka Europske unije, a nižu međugodišnju inflaciju od samo jedne članice Unije, Rumunjske.

Komentirajte prvi

New Report

Close