Srpski bankari očekuju ublažavanje uvjeta za stambene kredite

Autor: Poslovni dnevnik , 24. studeni 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Banke su procijenile da je u istom razdoblju smanjena i potražnja gospodarstvenika za kreditima, i to za sve vrste kredita osim dinarskih kratkoročnih – za kojima se više traži.

Uvjeti kreditiranja neće se puno mijenjati do kraja godine, osim kod stambenih kredita gdje se očekuje ublažavanje uvjeta (što se može povezati s odluka NBS-a o privremenom ograničenju kamata na stambene kredite). Banke u zadnjem tromjesečju ove godine očekuju ublažavanje cjenovnih uvjeta za kredite gospodarstvu, pokazao je Aneks NBS-a o kreditnoj aktivnosti.

Banke su procijenile da je u istom razdoblju smanjena i potražnja gospodarstvenika za kreditima, i to za sve vrste kredita osim dinarskih kratkoročnih – za kojima se više traži. Potražnja stanovništva za gotovo svim vrstama kredita smanjena je u trećem kvartalu ove godine, kažu bankari.

Rezultati pripajanja, koje je provedeno od 2. do 18. listopada, au kojem su sudjelovali predstavnici 18 banaka u Srbiji, pokazuju da su financijske institucije tijekom trećeg tromjesečja smanjile kamatne marže za kredite s valutnom klauzulom. Banke isto očekuju iu četvrtom tromjesečju, što se može povezati s odlukom NBS-a da privremeno ograniči kamate na stambene kredite.

Ostali uvjeti kredita stanovništvu ostali su nepromijenjeni u odnosu na prethodni kvartal, stoji u Izvješću NBS-a. Prema riječima bankara, stanje na tržištu nekretnina i uvjeti na tržištu rada (zapošljavanje i plaće) utjecali su na manju potražnju za kreditima, dok su potrebe za refinanciranjem postojećih obveza porasle.

Rezultati listopadske ankete pokazuju da su banke iu trećem tromjesečju ove godine nastavile blago pooštravati standarde za odobravanje kredita gospodarstvu, što je bilo u skladu s očekivanjima iz prethodne ankete. Pooštravanje standarda u većoj se mjeri odnosilo na kredite s valutnom klauzulom, a gledano prema veličini poduzeća, najviše su zastupljena kod velikih poduzeća.

Banke tijekom četvrtog tromjesečja očekuju daljnje lagano pooštravanje standarda za kredite s valutnom klauzulom, dok se za dinarske kredite očekuju ublažavanja, pokazuju rezultati
Ankete.

Komentirajte prvi

New Report

Close