Srpske voćne rakije i vina ‘pali’ na analizi autentičnosti

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Čak 85,71 posto ispitivanih uzoraka voćnih rakija i 92,85 posto uzoraka vina pali su na ispitivanju autentičnosti.

Čak 85,71 posto od ukupnog broja ispitivanih uzoraka voćnih rakija i 92,85 posto uzoraka vina pali su na ispitivanju autentičnosti. Ovo je objavio Pokret potrošača za kvalitetu hrane, koji je napravio svoju drugu akciju ispitivanja tržišta na kvalitetu hrane.

Naime, od sedam uzorkovanih rakija, “palo” je šest, a od 14 uzoraka vina njih čak 13. U uzorcima voćnih rakija ispitivano je botaničko podrijetlo etanola, a u vinima botaničko podrijetlo etanola i podrijetlo vode u finalnom vinu.

Rakije domaćih proizvođača uzete su iz četiri trgovine u Pančevu, a vina, koja su najvećim dijelom iz uvoza (Sjeverna Makedonija, Italija, Španjolska, Mađarska, Francuska) iz pet trgovina.

Brojni propusti

“Svi laboratorijski izvještaji će biti proslijeđeni nadležnim tijelima radi daljnjih koraka u skladu sa propisima, navedeno je na web stranici udruženja.

Podsjetimo, nedavno je analizama utvrđeno da je od 25 uzoraka meda koji se prodaje u trgovinama 22 falsifikat kome je dodana neka vrsta šećera.

Ako je suditi po informacijama sa web Pokreta potrošača za kvalitetu hrane, uskoro se očekuje i analiza voćnih sokova.

Zanimljivost je i to što su javno objavljeni svi proizvođači i njihovi proizvodi te uzroci zbog kojih su pali na ovoj analizi, što daje uvid potrošačima u kvalitetu proizvoda koja im se prodaje na tržištu.

Vrijednost izvezene rakije iz Srbije raste iz godine u godinu, te sa 5,1 milijuna eura u 2017. godini povećao na 10,7 milijuna eura u 2021. godini. Procjenjuje se da je proizvodnja rakije u Srbiji, za tržište i za vlastite potrebe, do 55 milijuna litara godišnje.

Od toga se proizvodi oko 40 milijuna litara šljivovice koju američki novinari predstavljaju kao “tradicionalni srpski doručak”.

Skok izvoza

Srbija godišnje izveze rakije za 10,7 milijuna eura. Izvoz je nastavio rasti i 2022. kada je u prvih devet mjeseci izvezeno voćnih rakija u vrijednosti od 9,8 milijuna eura, što je 30,7 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021.

Zakleti rakijaši kunu se da se rakija u Srbiji pije “od pamtivijeka”, a tvrdnja da su Srbi prvi narod na svijetu koji su izmislili ljivovicu dio je rakijske mitologije, piše Magazin Biznis i financije u najnovijem broju.

Komentirajte prvi

New Report

Close