Srpske jabuke uskoro na kineskom tržištu

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2023. u 06:59
Foto: Shutterstock

Ministrica poljoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković izjavila je kako je u Pekingu  potpisan sporazum s Kinom za izvoz jabuka iz Srbije i istakla da su o tome pregovori trajali šest godina.

“To je treći sporazum u ovoj godini. U svibnju smo potpisali i usuglasili certifikate za izvoz meda i hrane za kućne ljubimce. Jabuka je izuzetno značajna. Koliko je značajna i koliko nije bilo lako pregovarati govori činjenica da o tome vodimo pregovore već šest godina, rekla je Tanasković za Tanjug. Naglasila je kako generalno jako važan stav Kine prema poljoprivredno-prehrambenim proizvodima iz Srbije i da liberalizacija, koja je tema razgovora srpskih i kineskih dužnosnika, kao i sporazum, podrazumijevaju jako širok spektar proizvoda.

Od maline, suhe šljive, jabuke, meda, piletine, svinjskog mesa i dr. Oni su zadovoljni našim proizvodima, ti proizvodi se u Kini traže.

Po kvaliteti smo definitivno prepoznati, sada je ostalo da se sporazumom dozvoli liberalizacija, kazala je srpska ministrica poljoprivrede i potvrdila da će veliki broj srpskih proizvoda biti oslobođen carine. Tanasković je najavila kako slijedi dogovor o izvozu srpskih vina i podsjetila da je izvoz vina u Kinu već počeo, ali da će biti jako značajno kada se i srpski vinari oslobode carine za ulazak na kinesko tržište.

“Generalno mi s Kinom tek otvaramo naše tržište, i dalje smo u deficitu u smislu uvozno-izvoznih prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda. Nadam se da će sa usuglašena tri certifikata ove godine i sa mogućnošću liberalizacije već od iduće godine biti ozbiljno drugačije. Trenutno najviše izvozimo juneće i svinjsko meso, ali ono što tek slijedi je kompletno naše voće, u smrznutom asortimanu proizvoda. Suha šljiva je izuzetno važna, med jako bitan, kao i jabuka, rekla je Tanasković. Izrazila je uvjerenje da će se u Srbiji, s obzirom na veliko kinesko tržište, od sada više ulagati i u povećanje novih nasada.

Komentirajte prvi

New Report

Close