Srpska vina postat će jedan od izvoznih aduta na kineskom tržištu

Autor: Miroslav Kuskunović , 09. studeni 2023. u 05:22
Foto: Shutterstock

Nikada Srbija nije imala takav vinski odnos da vam netko odobri slobodan protok robe bez carine; to može donijeti veliku zaradu srpskim izvoznicima, ali i kineskim uvoznicima.

Međunarodni Sajam uvoza u Šangaju koji se ovaj tjedan održava, test je za srpsko gospodarstvo, budući da će nakon ovog skupa biti sigurno jasnije koji će to od više tisuća proizvoda za koje se najavljuje bescarinski izvoz imati u budućnosti najbolju prohodnost na kineskom tržištu.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom obuhvaća 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine, a 66% proizvoda bit će odmah oslobođeno carina. Kako je objašnjeno, na većinu njih od svibnja ili lipnja iduće godine, kada ugovor bude stupio na snagu, više se neće plaćati međusobne carine.

Bescarinski izvoz
Sporazum podrazumijeva da Srbija neće više imati carine koje su sada izuzetno visoke, što je posebno važno za srpske poljoprivredne proizvode. Sporazum predviđa da za neke proizvode (11,4%) od onog što se izvozi liberalizacija nastupi nakon pet godina, za neke (11,2%) poslije 10 godina, neke druge (0,7%) pak nakon 15 godina, dok će 10,1% proizvoda biti izuzeto iz sporazuma o slobodnoj trgovini.

Rast nasada

Srpski vinari moraju biti spremni za to i da se usvoje pravila i standardi te posebno povećaju nasade vinograda kako bi imali robe za plasman.

Kako je ranije objavilo Ministarstvo poljoprivrede, danom stupanja na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini, Srbija će dobiti bescarinski pristup kineskom tržištu za svježe jabuke, breskve, šljive, višnje, lubenice, suho grožđe, sjemensku raž, ječam, sjeme suncokreta, sjeme uljane repice, ruže, sušeno mahunasto povrće, kisele krastavce i kornišone.

Bez carine će se izvoziti i smrznute maline, smrznuto svinjsko meso, svinjska mast, kukuruz šećerac, pastrmka i šaran, prerađevine i konzervirani proizvodi od mesa, kobasičarski proizvodi, konzervirano povrće, džemovi, mineralna i prirodna voda, pivo, svježe i sušeno bilje za industriju, goveđa koža. Kako je objašnjeno, svi ovi proizvodi čine oko 60 posto ukupne razmjene sa Kinom.

Jedan od najvećih srpskih aduta za kinesko tržište moglo bi biti vino koje će se bez carina u potpunosti izvoziti za pet godina – carina će se smanjivati postupno svake godine po 20 posto.

Stevan Rajta, direktor Savez vinara i vinogradara Srbije, kaže za Politiku kako trenutno carina za izvoz vina u tu zemlju iznosi 42% što uz troškove transporta znatno poskupljuje ovaj proizvod.

“Nikada Srbija nije imala ovakav vinski odnos da vam netko odobri slobodan protok robe bez carine. To može donijeti veliku zaradu i našim izvoznicima ali i kineskim uvoznicima. Svuda u svijetu postoji trend povećanja potrošnje ovog pića i svi štite svoja tržišta. Srbija ima bescarinski izvoz vina sa EU, ali imamo i kvote. Čim ih ispunimo izvoznici plaćaju namete. Tako da je ovaj aranžman sa Kinom velika stvar za našu industriju”, kaže Rajta.

Dodaje kako moraju biti spremni za to i da se u narednih pet godina usvoji neka pravila i standardi te posebno povećaju nasade vinograda kako bi imali robe za plasman.

Upitan koja srpska vina bi imala najveću prolaznost na tom tržištu Rajta odgovara kako kod Kineza sada trenutno može proći sve. U početku su najviše pili crvena vina, a sada je tržište potpuno otvoreno i postoji potražnja za svim vrstama tog pića.

I oni su podigli znatno standarde, posadili veliki broj hektara vinograda i raste im ugled na svjetskim ocjenjivanjima vina. Prema njegovim riječima, i u Kinu je ušao strani kapital u ovoj industriji. Usavršili su tehnologiju i sigurno će u idućim godinama biti velika industrijska vinska sila.

Bit će posla
“Ovo je šansa za sve naše proizvođače. Naša vinska industrija se razvija, kvalitetna vina će sigurno naći svoje mjesto na tom tržištu. Bit će tu posla za svakoga. Mislim da će i nama pomoći posebno onim koji imaju nižu kvalitetu. Jer kada imate protok robe i novac onda i više radite na kvaliteti, smatra Rajta.

Naglašava kako srpski vinari žele igrati međunarodnu utakmicu, a ovaj sporazum će utjecati na cjelokupno gospodarstvo. Smatra da će veliku prednost imati oni koji rade s voćem i medom.

Komentirajte prvi

New Report

Close