Srpska udruženja stočara najavljuju nove prosvjede

Autor: Poslovni.hr , 20. listopad 2023. u 06:59
Foto: Shutterstock

Pola gospodarstava u Srbiji spada u kategoriju malih domaćinstava sa po nekoliko krava koja litru mlijeka prodaju po 40 dinara jer ih otkupljivači ucjenjuju.

Predsjednik Udruženja uzgajivača goveda središnje Srbije Milija Palamarević pozvao je Vladu Srbije da hitno poduzme odgovarajuće mjere kako bi zaustavila smanjenje broja goveda u Srbiji ili će ponovo organizirati ulične prosvjede. Izjavio je kako zajedno sa Udruženjem proizvođača mlijeka Mačvanskog okruga, traži od predsjednika Skupštine Srbije da dva puta godišnje omogući javnu raspravu o problemima proizvođača stoke u skupštini kako bi iznijeli trenutne probleme i predložili mjere za opstanak mliječnog govedarstva.

“Sigurno nećemo dozvoliti da proizvodnja mlijeka padne ispod 50 posto dnevnih potreba Srbije i da zemlja postane uvozno ovisna jer ćemo organizirati nove prosvjede, rekao je Palamarević.

Dodao je da su “službenici Ministarstva poljoprivrede korumpirani i da svako radi za po neku firmu i u svom interesu”. Strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja iz 2014. godine, koja je još na snazi i čija je izrada koštala 8,2 milijuna dolara, kako je rekao, predviđala je da se agrar unaprijedi i ostvari stopu rasta od 9,1 posto, ali nije realizirana jer je očigledno da u Ministarstvu poljoprivrede sjede ljudi koji sprječavaju da poljoprivreda stane na zelenu granu. Palamarević je rekao kako su povećane subvencije za goveda i premija za mlijeko, nakon proljetnih prosvjeda, u tom trenutku bile dovoljne, ali da sad već nisu stimulativne kako bi se održao broj goveda.

“Pola gospodarstava u Srbiji spada u kategoriju malih domaćinstava sa po nekoliko krava koja litru mlijeka prodaju po 40 dinara jer ih otkupljivači ucjenjuju. Proizvodnja po cijenama oko 40 dinara je nerentabilna, pa rasprodaju stoku, nakon što prime subvencija, naglasio je Palamarević. Dodaje da je u posljednjih deset godina u Srbiji zatvoreno 62.000 štala zbog neisplativosti proizvodnje. Prema njegovim riječima podjednako je nerentabilna i proizvodnja tovnih bikova koji se prodaju po tri eura po kilogramu žive vage, a kada se izračunaju troškovi uzgoja dolazi se do računice da su “pojeli sami sebe”. Dodaje kako proizvođači mlijeka predlažu plan da za tri godine fond krava bude povećan tako što bi država financirala uzgoj domaćih ženskih teladi sa 150.000 dinara, umjesto da ih poljoprivrednici kupuju iz
uvoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close