Srpska poljoprivreda postaje konkurentnija

Autor: Miroslav Kuskunović , 07. prosinac 2023. u 06:22
Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u suradnji sa Svjetskom bankom pokrenulo je 2021. godine novi model financiranja.

Pred više od 150 korisnika u Novom Sadu je održana prva obuka za korisnike Prvog javnog poziva Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, a tijekom prosinca bit će organizirane još dvije obuke za korisnike i to na Zlatiboru i u Kruševcu. Obuke su kreirane za unapređenje znanja i vještina korisnica i korisnika, kažu u srpskom Ministarstvu poljoprivrede.

Koordinator projekta Milan Stevanović objašnjava da financijski model Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije nije samo financijska podrška u investicije poljoprivrednih gospodarstava, nego i razvoj njihovih gospodarskih kapaciteta, plasmana na poljoprivredno tržište, pružanje nužnih znanja iz poduzetničke perspektive, a sve sa ciljem da postanu konkurentniji na tržištu.

“Unapređenje kapaciteta, znanja i vještina omogućili smo našim korisnicama i korisnicima Prvog javnog poziva na tri lokacije, u Novom Sadu, na Zlatiboru i u Kruševcu. Izuzetno se radujemo početku obuka i planiramo nastaviti s njima širom Srbije.”, rekao je Stevanović.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u suradnji sa Svjetskom bankom pokrenulo je 2021. godine novi model financiranja, poznat kao 50:40:10, kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i poduzeća, a ujedno i unaprijedila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost kroz Projekt konkurentne poljoprivrede Srbije.

Korisnici bespovratnih sredstva (grantova) mogu biti fizičke osobe – individualni poljoprivredni proizvođači, kao i agraratori – poduzetnici, gospodarska društva i zemljoradničke zadruge, a ukupna vrijednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protuvrijednosti od 20.000 – 50.000 eura, odnosno za agregatore od 25.000 – 400.000 eura.

Osnovni zadatak Projekta je da pruži podršku poljoprivrednim proizvođačima i agregatorima koji žele poboljšati i razvijati svoje kapacitete.

Komentirajte prvi

New Report

Close