Srpska Komplet lepinja proglašena za najbolji doručak na svijetu

Autor: Miroslav Kuskunović , 18. prosinac 2023. u 07:00
FOTO: Pixabay

Taste Atlas je turistički online vodič za tradicionalnu hranu koji prikuplja autentične recepte.

Čuveni gastronomski site Taste Atlas proglasio je uprotekloga tjedna pobjednički svjetski doručak, a srpski specijalitet  Komplet lepinja je osvojio nagradu za najbolji doručak na svijetu u 2023. godini.

Ova slana srpska poslastica sastoji se od tradicionalnog somuna (lepinje) koji se presječe na pola, premaže kajmakom i prelije jajem.

Duga tradicija
Kombinacija je kratko pečena i treba je zaliti mješavinom vruće masti koja iscuri pri pečenju mesa – lokalno poznatog kao pretop. Iako je hranljivo i visoko kalorično, u jelu se obično uživa za doručak i najbolje se kombinira sa čašom jogurta ili kiselog mlijeka. Za najautentičnije iskustvo preporučuje se da ga jedete rukama. Iako ga mnogi u užičkom kraju prave, ovaj specijalitet je prvi put napravljen u pekari “Šuljaga”, a ime je zaštićeno od 2005.

Zasluge za brendiranje

Naziv je službeno upisao i registrirao 2005. godine Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare Šuljaga u Užicu.

U obrazloženju ocjene “komplet” je naveden kao “sve što je u njemu”, a tradicionalno se vezuje za Užice i Zlatibor. Također je navedeno da se pretpostavlja kako je nastala prije Drugog svjetskog rata, a naziv je službeno upisao i registrirani 2005 godine Dragan Lazić, sadašnji vlasnik pekare “Šuljaga” u Užicu.

Laziće je “Politika” jučer zatekla u renoviranju, pekara ne radi i tek od veljače bi potrošači mogli svratiti na ovaj specijalitet. “Čuo sam za vijest, ali nisam čitao jer nemam vremena, jer se objekt renovira. Lijepo je čuti da je neko prepoznao kvalitetu, jer upravo to našu lepinju izdvaja od svih ostalih. Svaki grad ima neki proizvod koji ga izdvaja od drugih, ovaj kraj je poznat između ostalog i po komplet lepinji.

Komplet lepinja je nastala u ovoj našoj pekari i zato smo je zaštitili i čuvamo je kvalitetom. Napravljena je od domaćih proizvoda, lepinja je ručno pravljena, kajmak i jaja domaći, a pretop od janjećeg i prasećeg pečenja koje sami pečemo, izjavio je za Politiku Dragan Lazić, vlasnik pekare koja je ozbiljan porodični posao sa dugačkom tradicijom.

Lazić kaže kako je njegov otac Milan sa 14 godina doveden u Užice na zanat kod čuvenog majstora pekarstva Radomira Šuljagića. A onda mu je 1971. godine, kada više nije mogao raditi, majstor ponudio partnerstvo u pekari. Ubrzo je izašao iz posla, a Lazić je pune tri godine, priča njegov sin, radio besplatno dok nije otplatio pekaru.

240

dinara stoji komplet lepinja u pekari Šuljaga

Autentični recept
Majstora je na rastanku pitao da li može da zadrži ime pekare koja je bila nadaleko poznata, što mu je Šuljagić dozvolio. Pekara je ostala “Šuljaga”, a Lazići su nastavili posao u kome je sada zaposlena cijela obitelj. Lepinja je, kaže, do nedavno, kada su vrata pekare zatvorena zbog renoviranja, koštala 240 dinara, a vjerojatno će biti nešto skuplja, posebno uz titulu najboljeg doručka na svijetu.

“Taste Atlas” je turistički on line vodič za tradicionalnu hranu koji prikuplja autentične recepte, recenzije kritičara hrane i istraživačke napise o popularnim sastojcima i jelima. Lista najbolje hrane se zasniva na ocjenama korisnika što daje dodatnu vrijednost objektivnosti ovog priznanja.

Za popis “100 najboljih doručaka na svijetu” do 29. studenoga 2023. godine registrirano je 22.169 ocjena, od kojih je sistem za glasanje prihvatio15.007 glasova. Kako kažu iz ove kompanije, ideja ovog glasanja je da se promovira kvalitetna domaća hrana i da se ljudi motiviraju da stalno probaju neke nove ukuse i specijalitete.

Komentirajte prvi

New Report

Close