Srpska genetski nemodificirana soja uzgajat će se na drugom kontinentu

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2022. u 09:00
Institut za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada potpisao je ugovor s distributerima iz Kanade/K. Š. Fabac/PIXSELL

U Srbiji je priznato više od 140 sorti novosadske soje, a u inozemstvu više od 190.

Institut za ratarstvo i povrtlarstvo iz Novog Sada proizvodi isključivo genetski nemodificirane sorte soje, a takav proizvod je sve traženiji u razvijenim zemljama. Posljednja u nizu suradnji s partnerima iz inozemstva ostvarena je ugovorom s distributerima iz Kanade, priopćio je Institut.

Novosadska soja prvi put će se uzgajati na američkom kontinentu. U Srbiji je priznato više od 140 sorti novosadske soje, a u inozemstvu više od 190.

Zahvaljujući sorti NS Black Star Jegora Miladinovića, direktora Instituta, koja je uvrštena među 20 najinovativnih sorti soje u Europi u 2020. godini, Institut se našao među 20 najboljih oplemenjivačkih kuća u svijetu.

“Europska unija je bogato tržište, njihovi potrošači mogu birati hoće li jesti modificiranu ili nemodificiranu hranu. Oni žele jesti organsku, nemodificiranu hranu i spremni su za to platiti. Mi imamo sorte i hibride koji nisu modificirani, koje im možemo prodati”, rekao je Miladinović.

Srbija je ove godine izvezla 75.000 tona genetski nemodificirane soje. Očekuje se rast potražnje, što je velika prilika za tu zemlju.

Institut je jedan od prvih članova udruženja Dunav Soja, a certifikat “Dunav Soja”, kao jamstvo kvalitete u svijetu, jedan je od ključnih preduvjeta za izvoz soje i na najzahtjevnija europska tržišta.

Srbija je jedina zemlja u Europi koja je samodostatna kada je riječ o proizvodnji soje.

“Najveći proizvođač i izvoznik nemodificirane soje u ovom dijelu Europe je upravo Srbija. Pokreću se programi oplemenjivanja soje u Austriji, Njemačkoj, čak i u Belgiji. Oni dolaze kod nas učiti”, objašnjava Miladinović.

Prema njegovim riječima, rezultati istraživanja na Institutu prenose u praksu, a na taj se način diže razina poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close