Srpska firma prodala više od 100 vrijednih strojeva širom svijeta, svaki zamjenjuje 200 berača

Autor: Miroslav Kuskunović , 04. listopad 2022. u 07:00
Zračni berač Kokan zamjenjuje do 200 radnika/Agropress

Ova firma trenutno zapošljava više od 70 radnika i do sada su širom svijeta prodali preko 100 berača za borovnicu. Trenutno posluju u Švicarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Australiji, Čileu i SAD.

Površine pod borovnicom kako u Srbiji tako i u svijetu su u trendu rasta i sve ih je više. Unatoč toj činjenici u Srbiji još nema strojnog berača za borovnice, dok se takvi strojevi u svijetu se i te kako prodaju.

Ipak pamet iskustvo iz znanje u ovoj proizvodnji iskoristila je tvrtka iz Obrenovca te napravila berač borovnice, a taj projekt podržala je i država kroz program podrške za inovativnost. Riječ je o stroju Kokan koju proizvodi obiteljska kompanija za koju je vjerojatno malo tko čuo u Srbiji, ali zato je u SAD-u, Španjolskoj i ostatku svijeta.

Ova firma trenutno zapošljava više od 70 radnika i do sada su širom svijeta prodali preko 100 berača za borovnicu. Trenutno posluju u Švicarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Australiji, Čileu i SAD. Imajući u vidu da su prije svega bili okrenuti zapadnom tržištu kažu da će od iduće godine pokušati da svoje mašine prodaju i na domaćem tržištu.

Zračni berač voća KOKAN500S, osigurava inovativno i dokazano rješenje za efikasno branje različitih vrsta bobičastog voća uključujući maline, borovnice, kupine i crne ribizle.

Inovativna tehnologija zračnog branja, oponašajući oluju, te rodne grane biljke prekidnim zračno kontroliranom brzinom bere bez fizičkog kontakta i to samo tehnološki zrele plodove bez oštećenja.

Prema riječima Marka Kokanovića ovaj stroj je konstruiran tako da se vodi računa o tome da se ne ošteti biljka. Ovo je kao ideja nastalo još 2002. godine.

“Riječ je o zračnoj pušci koja je kontrolirane brzine i frekvencije i na taj način se dobiva mogućnost i da se krošnja trese do te mjere da otpadne zreo plod, a da zeleni ostane.

Kako ne bi dolazilo do oštećenja plodova postavljeni su zračni jastuci koji prihvaćaju plod i transportiraju ga sigurno do gajbica. Zatim je potrebno prebiranje plodova, jer ipak 10 posto plodova nije ekstra klasa koju očekuju kupci”, kaže za portal Agropress Kokanović.

Prema riječima Kokanovića stroj opslužuju četiri radnika. Stroj sam sebe isplati za dvije sezone, a može zamijeniti i do 200 berača borovnice. Ono što je velika prednost ovih strojeva je što mogu raditi berbu kako na otvorenom prostoru tako i u plastenicima.

Za deset sati rada ovaj stroj obere dva hektara borovnica. Može raditi i u noćnim uvjetima kao i po rosi i nakon blaže kiše. Traktori jače snage od 80 kilovata mogu vuči ovaj stroj. Potrebno je međuredno rastojanje od 2,5 metara i sedam metara za okretanje na kraju redova.

Kod protugradnih mreža potrebno je da protugradni stupovi nisu u liniji reda. Iz tvrtke ističu kako su razvili dva modela koja odgovaraju svim uvjetima berbe, a uskoro će biti gotov i samohodni model. Prema riječima Kokanovića, očekuje se da će osnovna verzija ovog stroja u Srbiji stoji oko 50.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close