Srpska fabrika stakla zbog oštećene peći privremeno smanjuje proizvodnju

Autor: Miroslav Kuskunović , 31. ožujak 2023. u 06:44
Foto: unsplash

U tvrtki ističu i da planovi staklane teku nesmetano, a između ostalog i projekt izgradnje zamjenske peći, koji je već u toku, a ona bi trebala započeti s radom početkom iduće godine.

Srpska fabrika stakla Paraćin objavila je kako je zbog oštećene staklarske peći prisiljena privremeno smanjiti proizvodnju i da će idućih mjeseci raditi s oko 30 posto kapaciteta. Kako je navedeno iz tvrtke, 26. ožujka došlo je do djelomičnog rušenja unutrašnji zid u staklarskoj peći, zbog čega je peć u kontroliranom postupku pražnjena, pri čemu ističu kako u nesreći nije došlo do povreda radnika, niti do izlijevanja staklene mase. Peć je bila dotrajala, a novi vlasnik tvornice, posljednjih mjeseci se trudio da joj produži radni vijek.

U tvrtki ističu i da planovi staklane teku nesmetano, a između ostalog i projekt izgradnje zamjenske peći, koji je već u toku, a ona bi trebala započeti s radom početkom iduće godine.

Precizirano je da je posljednjih mjeseci tvornica stakla uložila mnogo sredstava da peć, izgrađena 2014. godine, može privremeno da se obnovi, ali je dotrajalost učinila svoje i peć je do daljeg neupotrebljiva, “što znači i prekid većeg dijela proizvodnje, jer će tvrtka u idućim mjesecima raditi sa oko 30 posto kapaciteta sa manjom peći”. Napominju da će u razdoblju do ponovnog pokretanja pune proizvodnje, kroz oko godinu dana, tvornica moći sačuvati okvirno nešto više od polovice sadašnjih radnih mjesta. Oko 50 radnika će se stručno usavršavati i obrazovati u Sloveniji, u Steklarni Hrastnik. lstodobno, s pokretanjem nove peći na početku 2024. godine, nesmetano će teći planirana investicija u novu B peć, koja će od 2025. zajedno s postojećim kapacitetima osiguravati oko 450 radnih mjesta te dodatnih 500 tona godišnje proizvodnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close