Srpska ekonomija na samo 44 posto prosjeka EU, reforme su imperativ

Autor: Poslovni dnevnik , 11. ožujak 2024. u 07:22
Foto: Shutterstock

Uz prave reforme Srbija može udvostručiti rast u sljedećem desetljeću.

Šef Delegacije Europske unije (EU) Emanuel Giaufret izjavio je ovih dana da je srbijanska ekonomija posljednjih godina, kroz nekoliko kriza, pokazala otpornost i sada je na 44 posto prosjeka EU, ali da uz prave reforme može udvostručiti svoj rast u sljedećem desetljeću.

Giaufret je na predstavljanju Sive knjige NALED-a rekao da je Srbiji potreban brži rast i povezivanje s EU kako bi se ubrzano približavala Uniji.

Dobra početna pozicija
Potrebna je politička volja i vizija, rekao je Giaufret, kao i ispunjenje reformskih procesa.

Unija je sa svoje strane predložila novi Plan rasta za Zapadni Balkan vrijedan šest milijardi eura, a kroz provedbu potrebnih reformi Srbija i zemlje regije mogu postati jedinstveno tržište i dio EU i prije formalnog članstvo, dodao je. Giaufret je rekao kako je potrebno unaprijediti poslovno okruženje, nastaviti zelenu i digitalnu tranziciju, kao i razvoj ljudskog kapitala.

6

milijardi eura vrijedan je Plan rasta Europske unije za Zapadni Balkan

“Ekonomski prosperitet nije stvar sreće, već identificiranja i provedbe reformi za poticanje gospodarskog rasta”, istaknuo je, dodavši da je Srbija u dobroj poziciji da bude moderno, brzorastuće gospodarstvo. Direktor Europske banke za obnovu i razvoj Matteo Colangeli rekao je da je Srbija prošle godine napredovala u procesu energetske tranzicije, u čemu je EBRD odigrala važnu ulogu i pomogla te će nastaviti suradnju kada je riječ o solarnoj energiji i energiji vjetra.

Dodao je da se suradnja nastavlja kada je u pitanju gospodarenje otpadom, ali i kvaliteta zraka. Colangeli je pozdravio nastavak digitalizacije pojedinih usluga, podsjetivši da je EBRD važan financijer kada je riječ o inovacijama i izgradnji znanstveno-tehnoloških parkova.

“Nisam vidio Plan rasta EU za Zapadni Balkan, ali Srbija može računati na nas da ćemo implementirati preporuke”, dodao je. Veleposlanica Švedske Anika Ben David istaknula je da se Siva knjiga može koristiti kao priručnik za rast srpske ekonomije.

Reformski prioriteti
Ovom prilikom predstavljeni su rezultati reformi u 2023. godini i novo, 16. izdanje NALED-ove Sive knjige sa 100 preporuka za poboljšanje uvjeta poslovanja, koje su upućene Vladi Srbije.

Među reformskim prioritetima u 2024, po izboru članova NALED-a, su elektronsko plaćanje svih taksi i naknada i ukidanje parafiskalnih nameta koje čeka na rješavanje više od desetljeća, objedinjenja naplata poreza i doprinosa za poduzetnike i smanjenje fiskalnog opterećenja najnižih zarada.

Kao važni zadaci za buduću vladu nominirani su i digitalizacija i ubrzavanje procesa ozakonjenja i proširenje platforme za angažiranje sezonskih radnika na nove djelatnosti. Novost u šesnaestom izdanju Sive knjige je da je za bezgotovinsko plaćanje određeno 13 preporuka zbog njihove važnosti za suzbijanje sive ekonomije i daljnji razvoj elektroničke uprave i poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close