Srbiji prijete teške posljedice ako ne prihvati plan

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. siječanj 2023. u 09:05
Foto: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Prijedlog EU-a koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD,  Beogradu i Prištini predstavljen je u rujnu i prosincu prošle godine.

Plan za Kosovo koji su Washington i Bruxelles stavili pred Beograd postao je de facto pregovarački okvir za ulazak Srbije u Europsku uniju, izjavio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i upozorio na niz političkih i ekonomskih posljedica ukoliko plan ne bude prihvaćen.

Vučić je večeras, u obraćanju javnosti poslije sastanka u petak s američko-europskom petorkom, a danas i s ministrima u vladi Srbije, istaknuo da mu je na stol stavljen plan koji je prihvatilo i pet članica EU-a koje nisu priznale Kosovo.

Time je taj plan de facto postao pregovarački okvir za ulazak Srbije u EU, rekao je Vučić.

On je naglasio da su ga američko-europski diplomati upozorili da će se Srbija u protivnom suočiti s prekidom procesa eurointegracija, ukidanjem bezviznog režima sa zemljama EU-a, sa zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i “sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu” koji će nanijeti velike štete Srbiji.

Vučić je nakon sastanka s izaslanicima Sjedinjenih Država i EU-a u petak izjavio da je Srbija “spremna prihvatiti koncept europskog plana” i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, što je potvrdio i dužnosnik EU-a Miroslav Lajčak.

Prijedlog EU-a koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD,  Beogradu i Prištini predstavljen je u rujnu i prosincu prošle godine.

Radio Slobodna Europa (RFE) objavila je, pozivajući se na plan EU-a u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu. Upravo Beograd inzistira da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljeg dijaloga o konačnom rješenju.

U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima – na čemu inzistira Kosovo.

Vučić je ponovio da u samom planu nema eksplicitnog priznanja Kosova, ali se od Srbije traži da se ne protivi ulasku Kosova u međunarodne organizacije, uz implicitnu obvezu da se ne suprotstavlja ulasku Kosova u Ujedinjene narode.

Ako ga ne prihvatite, a mi smatramo da on mora biti prihvaćen, suočit ćete se s prekidom procesa europskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim mjerama u političkom i ekonomskom smislu koje će nanijeti veliku štetu Srbiji, prepričao je Vučić poruke američko-europske petorke.

“Morate prihvatiti ovaj plan, to mi je rečeno u drugoj rečenici”, naglasio je Vučić, ocijenivši da Srbiji “nema napretka” ukoliko ne bude surađivala.

On je naveo da Srbija ne može spriječiti ulazak Kosova u Vijeće Europe i u NATO.

Ranije danas Vučić je nazočio sjednici Vlade Srbije o Kosovu i ministre, kako je priopćeno, upoznao s “izazovima i teškoćama pred kojima se Srbija nalazi” i zatražio “punu posvećenost, marljivost, još žešći i snažniji rad u budućnosti”.

Dogovoreno je i da on kao predsjednik, vlada i svi organi izvršne vlasti rade “sinkronizirano i jedinstveno “.

“Ništa nismo potpisali, samo smo suočeni s činjenicama. Neće se dogoditi bilo šta ni danas ni sutra ni za mjesec ili tri mjeseca”, poručio je večeras Vučić.

Kada budemo bili suočeni s konačnim zahtjevima, dodao je, izjašnjavat će se i Skupština Srbije i narod.

To bi, premda nije izravno spomenuto, u budućnosti moglo značiti i raspisivanje referenduma o pitanju konačne odluke o odnosima s Kosovom.

“Ako je izbor da imamo izolaciju  – a nema gorih sankcija od povlačenja investicija, što mi je tri puta rečeno – ili ćemo kazati prihvaćamo sve i odmah i Kosovo u Ujedinjenim narodima,  ja sam za put kompromisa“, poručio je predsjednik Srbije.

Najavio je da će narednih dana započeti konzultacije s parlamentarnim skupinama u Skupštini Srbije, uključujući skupštinsku raspravu ukoliko parlamentarne stranke to budu željele.

Vučić je naglasio da Srbija mora razgovarati, sudjelovati u dijalogu i nastaviti svoj europski put.

Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008. godine, ali ga Srbija i dalje smatra svojom „južnom pokrajinom“ i ne priznaje nezavisnost. Pod pokroviteljstvom EU-a od 2011. traju pregovori o normalizaciji odnosa, a međunarodna zajednica kao cilj dijaloga postavlja „pravno obvezujući sporazum“ dviju strana.

Odgovarajući večeras na pitanje o mogućoj ostavci, Vučić je rekao da je on „vojnik države“ i da će uraditi ono što „bude državni državni interes u određenom trenutku.

„Bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i kupim vrijeme, ne bih se libio, ali to nije ovaj trenutak“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Komentirajte prvi

New Report

Close