Srbiji nedostaje čak 20.000 vozača autobusa, kasnilo se s promjenama zakona

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2023. u 06:27
Foto: Shutterstock

Prosječna dob vozača je viša od 55 godina, kriteriji za zapošljavanje su sniženi.

Prosječna dob vozača je viša od 55 godina, kriteriji za zapošljavanje su sniženi, što pridonosi snižavanju kvalitete usluge i urušavanju sigurnosti prometa.

Prometni sektor u Srbiji godinama se suočava s nedostatkom kadrova, što se izravno odražava na sigurnost prometa. Vozači su sve stariji, a malo je mladih zainteresirano za ovaj posao.

Veliki deficit
Direktor Udruženja drumskog saobraćaja “Srbija-transport” i član Izvršnog odbora Unije poslodavaca Goran Aleksić rekao je za RTS da najveći uticaj na dsigurnost prometa nemaju samo profesionalni vozači.

Aleksić tvrdi da Srbiji nedostaje 20.000, odnosno 20 posto potrebnih profesionalnih vozača autobusa. Ističe da je prosječna dob vozača iznad 55 godina te da su kriteriji za zapošljavanje sniženi, što pridonosi smanjenju kvalitete usluge i kolapsu sigurnosti prometa.

“Svi moramo paziti i biti oprezni u prometu. Svi moramo biti odgovorni, a posebno profesionalni vozači”, ističe Aleksić i ističe da upravo zbog toga poslodavci daju snažnu podršku akcijama koje provodi Agencija za sigurnost prometa.

“Kontrola rada i vremena vožnje vozača je na način da u gospodarskim vozilima postoje tahografi i kartica za svakog profesionalnog vozača koja bilježi vrijeme vožnje i pauze.” “Svaki vozač dužan je koristiti dnevne pauze, tjedne pauze i stanke tijekom vožnje”, pojašnjava Aleksić.

Novi Zakon o prometu snižava dobnu granicu za profesionalne vozače – autobusom će se moći voziti s 21 godinom. Aleksić ističe da je ovakvo rješenje u potpunosti u skladu s direktivom Europske unije 2003/59 te da Srbija već godinama provodi izuzetno kvalitetnu obuku za profesionalne vozače. Plaća profesionalnih vozača u Srbiji je vrlo visoka u odnosu na druga zanimanja.

20

posto vozača nedostaje na srpskom tržištu

Sporna regulativa
“Profesionalni vozači potrebni su ne samo prijevozu, već i korisnicima usluga i gospodarstvu. U tom smislu, vjerujem da će Vlada Republike Srbije prepoznati obuku vozača kao važan dio obrazovnog sustava koji je potreban gospodarstvu te će osigurati određena sredstva za subvencioniranje školovanja mladih”, naglašava Aleksić.

Struka je gopdinama predlagala primjenu pravila koja vrijede u Njemačkoj i Sloveniji, no primjena te regulastrive je kasnila te je ona promijenjena tek nedavnoi. U međuvremenu se, nažalost, dogodio novi egzodus vozača iz Srbije.

Države poput Njemačke ili Slovenije, ionako niske granice, dodatno su spustile, dok je u Srbiji promjena zakašnjela. Dok je tamo D1 moguće imati s 18 godina, kod nas je ta kategorija donedavno bila dopuštena tek s 24 godine.

Također se tvrdi da sigurnosna pitanja ovdje ne bi trebala biti ograničavajući faktor, budući da vožnja teških gospodarskih vozila nije ništa “opasnija” od mnogih drugih aktivnosti dopuštenih 18-godišnjacima.

Zbog toga što neki mladi vozači čine prekršaje i ne ponašaju se u skladu sa zakonom, cijela skupina ljudi ne bi trebala biti sankcionirana, smatra. Stajalište prijevoznika je da treba promijeniti način predlaganja zakona o sigurnosti prometa, koji je trenutno u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova – koje provodi taj zakon.

Komentirajte prvi

New Report

Close