Srbiji nedostaje čak 20.000 profesionalnih vozača

Autor: Poslovni dnevnik , 25. siječanj 2024. u 05:08
Foto: SHUTTERSTOCK

Srbijatransport upozorava da je u 2023. na globalnoj razini nepopunjeno čak tri milijuna radnih mjesta vozača kamiona u 36 zemalja u kojima je provedena analiza.

Među mjerama za rješavanje problema nedostatka profesionalnih vozača u Srbiji (nedostaje ih 20.000), koje predlaže poslovno udruženje Srbijatransport su: subvencioniranje školovanja, porezne olakšice za poslodavce, ali i stambene olakšice i naknade za supruge.

Kako piše Biznis.rs, analiza Srbijatransporta pokazuje da je riječ o mjerama koje bi dugoročno dale rezultate, dok bi kratkoročno rješenje bilo uspostavljanje bilateralne suradnje s Indijom, odakle bi dolazili kvalificirani vozači.

Srbijatransport upozorava da je u 2023. na globalnoj razini nepopunjeno čak tri milijuna radnih mjesta vozača kamiona u 36 zemalja u kojima je provedena analiza, uz procjenu da bi se taj manjak do 2028. mogao udvostručiti.

“Postoji sve veći jaz između mladih i starih vozača i, ako se ne poduzmu značajne mjere, očekuje se da će situacija biti puno gora u sljedećih pet godina.” “Srbiji nedostaje oko 20.000 vozača u cestovnom prometu, odnosno oko osam posto vozača kamiona i 17 posto vozača autobusa”, ističu u prijedlogu mjera upućenom Vladi Srbije.

U analizi koju potpisuje generalni direktor Srbijatransporta Goran Aleksić, ističe se da je ključni izazov s kojim se prometna industrija suočava zapravo jaz “od škole do volana”.

“U Francuskoj je, primjerice, prosječna cijena za dobivanje vozačke dozvole i potvrde o stručnoj osposobljenosti 5250 eura, što je više od tri njihove minimalne mjesečne plaće. U Srbiji obuka za vozača kamiona u autoškolama i CPC centrima, sa školarinama, polaganjem ispita i svim potrebnim formalnostima, košta preko 300.000 dinara,”, naglašava Aleksić.

U Srbijatransportu smatraju da Vlada Srbije mora stvoriti modele koji će olakšati pristup profesiji donošenjem kvalitetnih podzakonskih akata, kojima bi se smanjila minimalna starosna granica za školovanje i rad profesionalnih vozača, ali i uvele subvencije za stjecanje kvalifikacije za vozače.

Komentirajte prvi

New Report

Close