Srbiji iz EU rekordnih 600 milijuna eura za gradnju pruge

Autor: Poslovni dnevnik , 18. siječanj 2023. u 07:00
Velika zahvalnost Europskoj komisiji, našim prijateljima iz EU, kaže ministar Mali u povodu rekordne donacije/PIXSELL

Potpredsjednik i ministar financija izjavio je da se u ovoj godini nastavlja s važnim infrastrukturnim projektima za građane Srbije i da je jedan od njih gradnja brze pruge od Beograda do Niša.

Potpredsjednik srpske vlade i ministar financija Siniša Mali pohvalio se rekordnim inozemnim izravnim investicijama od 4,4 milijarde eura u prošloj godini. Usput odbacio je kritike novinara kako te investicije nisu u korelaciji sa zapošljavanjem, piše portal politika rs.

”Apsolutni brojevi zaposlenosti to demantiraju. Zaposlenost u Srbiji od 2001. do 2012. godine sa 2,26 milijuna pala je na 1,8 milijuna građana, a danas ona ponovo iznosi 2,25 milijuna. To znači da smo kreirali više od 400.000 radnih mjesta, odnosno da je toliko ljudi dobilo posao”, rekao je Mali. Zaključio da je, usprkos najcrnjim scenarijima, zemlja sačuvala radna mjesta i proizvodne kapacitete, uz ozbiljnu podršku ekonomiji, a što su sve rezultati u teškim ekonomskim uvjetima, prenosi Tanjug.

Potpredsjedniki ministar financija izjavio je da se u ovoj godini nastavlja s važnim infrastrukturnim projektima za građane Srbije i da je jedan od njih gradnja brze pruge od Beograda do Niša, i najavio potpisivanje sporazuma s EU o donaciji vrijednoj 600 milijuna eura.

”U veljači će biti organiziran veliki događaj, potpisivanje sporazuma s EU. Velika zahvalnost Europskoj komisiji, našim prijateljima iz EU. Izgradnja će početi, dodijelit će nam najveću donaciju ikada, grant veći od 600 milijuna eura za gradnju pruge od Beograda do Niša.

Sada će vlakovi brzo voziti ne samo na sjever nego i na jug”, rekao je Mali. Već imamo brzu prugu od Beograda do Novog Sada, a za dvije godine bit će gotovo dio od Novog Sada do mađarske granice.

”Važno je da građani znaju da smo stabilni i da su naše financije pokazale opravdanost reformi. Da možemo brzo da reagiramo i da, kada se dogode izvanredne situacije, kao što je kriza, da osiguramo neophodnu podršku”, kazao je Mali i podsjetio na sve pojedinačne podrške građanima, privredi, mladima proteklih mjeseci. 

Komentirajte prvi

New Report

Close