Srbiji i bez investicijskog rejtinga ponuđeno 11 milijardi dolara

Autor: Jerko Zlatar , 23. siječanj 2023. u 07:00
Odmah je izvršena i konverzija obveza po osnovi emisije dolarskih obveznica u obveznice u eurima/Dado Ruvić

Plasirane dvije euroobveznice za ukupno 1,75 milijardi dolara.

Prema priopćenju Narodne banke Srbije (NBS), Srbija je krajem prošloga tjedna na međunarodnom financijskom tržištu izdala dvije emisije euroobveznica u dolarima.

Izdane su euroobveznice s dospijećem od 5 i 10 godina u ukupnom iznosu od 1,75 milijardi dolara (750 milijuna na pet godina i milijardu dolara na deset godina).

Kamata ‘samo’ 6,5%
Zajednička potražnja ulagača za ovim vrijednosnim papirima tijekom dana premašila je iznos od 11 milijardi dolara, što je jasna potvrda povjerenja međunarodnih ulagača u dugoročno zdrave i održive ekonomske pokazatelje, istaknuo je NBS.

“Euroobveznica s rokom dospijeća od 5 godina izdana je uz kupon od 6,25%, dok je euroobveznica s rokom dospijeća od 10 godina izdana uz kupon od 6,50%. Imajući u vidu okolnosti na međunarodnom financijskom tržištu, koje karakterizira visoka razina kamatnih stopa (kao reakcija na globalne inflatorne pritiske), današnja izdanja euroobveznica Republike Srbije mogu se okarakterizirati kao vrlo uspješna, posebno imajući u vidu činjenicu da je kombinirana potražnja investitora za ovim vrijednosnim papirima premašila iznos od 11 milijardi dolara, šest puta veća od nominalne vrijednosti prodanih euroobveznica, pri čemu je zanimanje pokazalo oko 500 investitora iz cijelog svijeta (SAD, Velike Britanije, Europe i Azije)”, navodi u priopćenju NBS.

Tijekom aukcije euroobveznica smanjeni su troškovi financiranja za 0,45 postotnih bodova. “To je značajnije smanjenje u usporedbi sa sličnim euroobveznicama zemalja iz okruženja, emitiranih tijekom ovog mjeseca”, navodi se u priopćenju. Smanjenje prinosa pri plasmanu obveznica Mađarske i Rumunjske iznosio je oko 0,20 postotnih bodova.

500

investitora iz SAD-a, EU-a i Azije pokazalo je interes za obveznice Srbije

“Činjenica da Republika Srbija kontinuirano pokazuje veliki interes najuglednijih investitora, čak i u uvjetima višestruke krize koja je pogodila svijet u posljednjih godinu dana, govori o visokom povjerenju u kreatore ekonomske politike u našoj zemlji. Zemlja uživa ugled u investicijskoj javnosti, odnosno uvjerenje investitora da Srbija čuva ukupnu makroekonomsku stabilnost”, rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Konverzija u eure
Također se navodi da “u cilju smanjenja deviznog i kamatnog rizika javnog duga, iskazujući odgovornost za njegovu održivost, Republika Srbija je zaključila poslove zaštite od rizika, tj. odmah je izvršila konverziju obveza po osnovi emisije dolarskih obveznica u obveznice u eurima.

Osim smanjenja izloženosti valutnom riziku kretanja dolara u odnosu na euro, smanjen je i stvarni trošak zaduživanja Republike Srbije, tako da on nakon hedginga za petogodišnju obveznicu iznosi 6M EURIBOR uvećan za 2,9 postotna boda, a za desetogodišnju obveznicu 6M EURIBOR uvećan za 3,1 postotna boda”.

Dio prikupljenih sredstava iskoristit će se za otplatu postojećih dugova, dok bi dio služio za daljnji rast gospodarstva, pri čemu, kako se navodi u priopćenju NBS, održivost javnog duga ni u jednom trenutku neće biti dovedena u pitanje.

“Rezultati aukcije još jednom pokazuju da iu okruženju visoke globalne neizvjesnosti investitori na međunarodnom tržištu Republiku Srbiju vide kao zemlju čiji je kreditni rejting zapravo investicijskog razreda, odnosno čvrsto vjeruju da Republika Srbija također spada u ovu vjerodostojnu skupinu zemalja s niskim stupnjem rizika ulaganja”, zaključila je guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Pojašnjavajući opravdanost izdavanja euroboveznica u ovom trenutku, oglasilo se i Ministarstvo financija, koje je priopćilo da s obzirom na to da se očekuje dalji rast stopa prinosa na međunarodnom tržištu, Republika Srbija je odlučila i bila spremna koristiti trenutnačno najpovoljnije uvjete na tržištu, kako bi prikupila neophodna sredstva za dalju financijsku stabilnost i rast gospodarstva, te spremno dočekala ovu godinu.

Kako stoji u priopćenju Ministarstva financija, “iskorištenje povoljan odnos tečaja eura i dolara u ovom trenutku, kao i trenutna divergencija između dolarskih i kamatnih stopa u eurima na međunarodnom tržištu kapitala, i postignuta najpovoljnija cijena zaduživanja”.rekao je potpredsjednik Vlade Srbije i ministar financija Siniša Mali.

“U protekle tri godine Ministarstvo financija provodi aktivni hedging svog portfelja, te su zabilježene i značajne uštede kako na kamatnim stopama, tako i na razlici u deviznom tečaju prilikom otplate duga” izjavio je Mali.

On je dodao da globalna kriza, sukob u Ukrajini i energetska nestabilnost podižu cijenu novca na tržištu, tako da će se morati pričekati kraj ove krize kako bi se opet došlo do kamatnih stopa od 2% koje su bile dostupne 2021. godine.

Prodan i dvogodišnji dug
Mali je istakao da je Srbija “postigla odličnu kamatnu stopu, pogotovo uzimajući u obzir da je zemlja na tržištu kapitala prošla slično kao Mađarska, koja je članica Evropske unije i ima investicijski rejting, a bolje od Rumunjske, koja također ima investicijski rejting i članica je EU”.

Kako je rekao, u Bugarskoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, prinosi na obveznicama su u proteklom razdoblju porasli, uslijed globalne ekonomske krize kao i rata u Ukrajini, čak dvanaest, četiri, odnosno pet puta. Znatno manje pompozno objavila je priopćenje Uprava za javni dug Ministarstva financija, u kojem stoji da je Srbija je na aukciji prodala i 37,5 milijuna eura dvogodišnjih državnih obveznica.

Na prvoj aukciji 2-godišnjih eurskih državnih obveznica iznos aukcije iznosio je 100 milijuna eura uz kuponsku stopu od 2,50% (godišnji kupon). Ukupni iznos dostavljenih ponuda iznosio je 44.348.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close