Srbijagas manjinski vlasnik u Serbhungasu

Autor: Poslovni dnevnik , 29. lipanj 2023. u 07:01
Foto: Shutterstock

Obje tvrtke ulažu temeljni kapital, a odluke će se donositi zajednički.

Mađarska energetska kompanija MVM ima 51 posto udjela u zajedničkom poduzeću koje će se baviti trgovinom plinom u Srbiji i regiji, objavljeno je na portalu Politike.

Ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća za trgovinu plinom u Srbiji i regiji – Serbhungas, potpisan prošli tjedan na Paliću, predviđa 49 posto udjela Srbijagasa, dok je većinski vlasnik s 51 posto mađarska energetska kompanija MVM.

Obje tvrtke ulažu temeljni kapital, a odluke će se donositi zajednički, rekli su za Politiku u Ministarstvu energetike. Srbijagas je potpisao ugovore za skladištenje plina u Mađarskoj na godinu dana, odnosno za sezonu 2023/2024. za količine ovog plavog energenta, koje su u vlasništvu srpskog javnog poduzeća, a ostale su u skladištima od prošle sezone.

Cijena i podrijetlo plina izravno su ovisni o ponudi i potražnji te odražavaju stanje na tržištu. Kako bi se osigurala sigurna opskrba plinom, kako ističe resorno ministarstvo, prioritet Srbije u narednim godinama je proširenje postojećeg skladišta plina i izgradnja novih skladišnih kapaciteta.

“Srbija ima skladište plina u Banatskom Dvoru, koje zajedno s Gazprom Exportom koristi od 2011. godine. S ruskim partnerima radimo na proširenju Banatskog Dvora iu tom cilju se pune količine plina do maksimalno 750 milijuna kubnih metara. Taj će posao biti završen prije sezone grijanja”, dodaju iz resornog ministarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close