Srbijagas građanima poskupio plin – nova cijena kubika 35,11 dinara bez PDV-a

Autor: Poslovni dnevnik , 04. kolovoz 2022. u 08:19
Kućanstva će nakon pet mirnih godina dobivati veće račune za plin od Srbijagasa/SHUTTERSTOCK

Za zimu ima dovoljno ruskog plina u Banatskom dvoru i Mađarskoj, a stiže i kroz Turski tok.

Prirodni plin za kućanstva u Srbiji skuplji je za devet posto, pa kubik kod Srbijagasa sada košta 35,11 bez PDV-a. Cijena je nakon pet godina od posljednjeg poskupljenja viša za 2,5 dinara, piše politika.rs.

Prema trenutnim saznanjima ruskog bi plina za zimu trebalo biti dovoljno jer su skladišta puna u Banatskom dvoru kao i ona u Mađarskoj, a redovita bi opskrba biti i plinovodom Turski tok, iako Bugarska tvrdi da se ovim putem neće snabdijevati ruskim plinom.

Azerbejdžan novi izvor
Novina je što bi prema najavama ministrice energetike Zorane Mihajlović Srbija već od rujna sljedeće godine mogla smanjiti uvoz ruskog plina za 30-40 posto jer bi ga zamijenila azerbejdžanskim plinom koji bi stizao plinovodom Niš-Dimitrovgrad. Planira se da Srbija dobiva plin i iz grčkog LNG terminala Aleksandropolisa.

Je li ovo samo još jedno u nizu obećavajućih tvrdnji kako je ruski plin lako zamjenjiv. Iz Ministarstva energetike za Politiku odgovaraju da su ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali sporazum o energetskoj suradnji.

”Da bi se prirodni plin isporučio mora postojati infrastruktura. Činjenica da se poslije dugih odlaganja počelo s gradnjom interkonekcije Srbija-Bugarska omogućit će da se plin dopremi od plinovoda TAP koji je nastavak Južnog plinskog koridora koji polazi od Azerbejdžana.

Na TAP plinovod bit će povezan i LNG terminal u Aleksandropolisu u Grčkoj koji kao i interkonekcija Srbija-Bugarska treba biti završen sljedeće godine”, objašnjavaju iz Ministarstva energetike.

Upitani postoji li opipljiv dokaz i za isporuke tekućeg prirodnog plina jer se mnogo puta čulo da bi Srbija mogla plin dobivati s Krka, pa od toga nije bilo ništa, iz resornog ministarstva odgovaraju da je Srbijagas u proceduri i da će imati zakupljene kapacitete u LNG terminalu u Aleksandropolisu čime će se osigurati opskrba i iz tog pravca.

Spoj na Južni koridor
U ministarstvu također tvrde da postoje dovoljne količine prirodnog plina iz pravca Kaspijske regije ne samo za srpsko tržište nego i za regiju. Najbitnije je osigurati energetsku sigurnost opskrbe Srbije ovim energentom i na tome se radi kako u budućnosti ne bismo ovisili samo od jednog dobavljača i jednog pravca dopremanja.

Upitani koliko bi Srbiju koštao taj plin, u resornom ministarstvu naglašavaju da gradnja plinske interkonekcije između Srbije i Bugarske po dinamici s obje strane treba biti završena do kraja rujna 2023. Cijena je predmet komercijalnih pregovora i od njih će ovisiti uvjeti pod kojima je moguće nabavljati prirodni plin iz ovog pravca.

Taj je plinovod dio šire inicijative Europske unije – Južnog plinskog koridora, čiji je cilj smanjenje ovisnosti Europe o ruskom plinu. Glavni izvor opskrbe bilo bi plinsko polje Šah Deniz u Kaspijskom moru na dijelu koji pripada Azerbejdžanu.

Predsjednik skupštine Udruženja za plin Srbije Vojislav Vuletić ostaje pri svojim tvrdnjama da tog plina u planovima za Srbiju nema jer su sve raspoložive količine rezervirane za plinovod TAP koji preko Grčke i Turske vodi u Italiju. Upozorava da plina iz Azerbejdžana može biti samo ako i kada se otvori novo plinsko polje.

Komentirajte prvi

New Report

Close