Prazna vam je baterija i pitate se gdje pronaći punjač? Dovoljan je samo jedan klik

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2022. u 10:15
Istraživačke i startup zajednice bit će kreditirane s 84,5 milijuna eura/D. Javorović/PIXSELL

Vučić i Michel su posjetili Znanstveno-tehnološki park Beograd.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je prošloga tjedna za posjeta Znanstveno-tehnološkog parka Beograd (NTP), s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, da je Srbija u prva tri mjeseca ove godine ostvarila izvoz u IT sektoru od gotovo 600 milijuna eura.

Vučić je rekao da je Srbija, na početku procesa digitalizacije, prije tri, četiri godine, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 milijuna eura, dok je taj iznos sada nadmašen već u prvom kvartalu, prenosi Politika.

“To je fantastična promjena u odnosu na prethodne tri ili četiri godine”, rekao je Vučić. Također, rekao je da će se u sklopu NTP-a Beograd graditi još jedna zgrada i da je prije četiri godine tu bilo svega dvadesetak inovativnih kompanija, dok ih je sada oko 120.

Vučić i Michel su posjetili NTP Beograd, gdje su nazočili potpisivanju sporazuma o zajedničkom projektu odnosno financiranju srpske istraživačke i startup zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 milijuna eura.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd bit će financirane ovim sredstvima, a to su Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design. Vučić je razgovarao s vlasnikom “Charge&Go” Milošem Kostićem koji mu je predstavio inovativnu platformu koja umrežava vozače električnih automobila i vlasnike punjača.

Pomoću platforme se može upravljati energijom i potrošnjom na samim sustavima punionica, kao i obaviti daljinska provjera svakog punjača. “Prazna vam je baterija i pitate se gdje pronaći punjač, kako to učiniti i koliko to košta”, rekao je Kostić i istakao da vozači mogu pomoću jednog klika na mobilnom telefonu pronaći punjač, obaviti usluge i završiti putovanje.

Kaže da su animirali različite kompanije, primjerice Puteve Srbije i benzinske crpke i da sada imaju u svojoj mreži 44 javna punjača dostupna vlasnicima električnih automobila.

Vučić je razgovarao i s predstavnicima Anoris tehnology, koji su objasnili da su napravili prvu u svijetu pametnu rukavicu za slijepe osobe.

Komentirajte prvi

New Report

Close