Srbija za 2,5 milijardi eura kupuje 12 novih francuskih lovaca Rafale?

Autor: Darko Bičak , 05. travanj 2022. u 13:27
Borbeni zrakoplov Rafale, FOTO: Dassault Aviation Press

Francuski poslovni list La Tribune piše da je prošlog mjeseca Dassault Aviation dao ponudu Srbiji za nabavku 12 borbenih zrakoplova.

Nakon što je nedavno Hrvatska i službeno potpisala ugovor o kupnji 12 rabljenih borbenih zrakoplova Rafale od Francuske za nešto više od milijardu eura, za taj zrakoplov je naglo postala zainteresirana i Srbija. S jedne strane razlog leži u promijenjenim geopolitičkim okolnostima i činjenici da Rusija vjerojatno više neće za duže vrijeme moći opskrbljivati oružjem europske zemlje, a Srbija je srednjoročno računala upravo na postojeće Migove-29 ili modernizirane zrakoplove tog tipa pod brandom Mig-35. S druge strane, Srbija želi očuvati ravnotežu snaga u regiji, više zbog unutarnjopolitičkih razloga nego zbog neke očekivane prijetnje i konfrontacije s Hrvatskom

Već prilikom potpisivanja ugovora Francuske i Hrvatske se u Srbiji moglo od najviših političkih i vojnih dužnosnika čuti da su pokrenuti razgovori, barem sa srpske strane, o mogućnosti da i ta zemlja kupi 12 novih zrakoplova. Procjene su da bi to moglo koštati 2,5 milijarde eura. Kako zbog trenutne gepolitičke pozicije Srbije, kao jedine zemlje kontinentalne Europe koja nije Rusiji uvele gotovo nikakve sankcije te i dalje održava s njom visoku razinu svih političkih, gospodarskih i drugih odnosa, tako isto i zbog same cijene od minimalno 2,5 milijardi eura za paket eskadrile novih Rafalea, ova tema se uglavnom smatrala predizbornom pričom bez realne osnove.

No, danas je francuski poslovni list La Tribune objavio, pozivajući se na svoje izvore, da je Dassault Aviation proteklog mjeseca dao ponudu Srbiji za moguću nabavku 12 novih zrakoplova. U tekstu nema nikakvih drugih detalja poput onih o cijeni, činjenici da takvu prodaju zapravo mora odobriti francuska Vlada, a i tehničkog detalja da su proizvodne trake francuskog proizvođača zrakoplova, zbog velikog interesa za nabavkom ovog zrakoplova, popunjene barem za narednih šest godina. Navodi se samo da će kupoprodaja biti realizirana tijekom 2022. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close