Srbija uzima kredit za infrastrukturu za Nacionalni stadion

Autor: Poslovni dnevnik , 20. rujan 2023. u 05:11
Foto: Vlada Srbije

Idejni projekt za izgradnju dalekovodne infrastrukture izvodit će tvrtka Power Construction Corporation of China Ltd, s kojom je Vlada krajem travnja potpisala ugovor.

Za izgradnju linijske infrastrukture za Nacionalni stadion Vlada se planira zadužiti kod Banke Poštanska štedionica i UniCredit banke za oko 190 milijuna eura.

Kako se vidi u prijedlogu dvaju zakona koje je Vlada uputila u skupštinsku proceduru, predviđeni su krediti od po 11,2 milijarde dinara s rokom dospijeća od devet godina, uključujući i period počeka od dvije godine, s otplatom glavnice u 14 jednakih rata..

Idejni projekt za izgradnju dalekovodne infrastrukture izvodit će tvrtka Power Construction Corporation of China Ltd, s kojom je Vlada krajem travnja potpisala ugovor.

Građevina linijske infrastrukture, kako se navodi u prijedlogu zakona, obuhvaća prometne površine, cestovne objekte, mostovne građevine, hidrotehničku infrastrukturu, energetsku infrastrukturu, telekomunikacijsku infrastrukturu, plinske i termotehničke instalacije, instalacije i uređaje za PP zaštitu, parterno uređenje i ozelenjavanje, te građevinske objekte i objekte za zaštitu okoliša. kao i druge nespomenute instalacije i uređaji.

Zakonom o proračunu Republike Srbije za 2023. godinu odobreno je zaduživanje za ovaj projekt u iznosu do 190 milijuna eura.

Vlada je u svibnju prošle godine projektom izgradnje linijske infrastrukture za razvoj novog prostora u okviru izgradnje Nacionalnog nogometnog stadiona s pratećim sadržajima na području gradske općine Surčin proglasila projektom posebnu važnost.

Prema najavama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nacionalni stadion trebao bi biti dovršen do kraja jeseni 2026. godine, a početak njegove izgradnje očekuje se idućega ljeta. Imat će 52.000 sjedečih mjesta, arhitekt je Mark Fenwick, a bit će zadovoljeni svi standardi UEFA-e.

Komentirajte prvi

New Report

Close