Srbija uzima kredit od 358 milijuna eura za Nacionalni stadion

Autor: Poslovni dnevnik , 10. srpanj 2024. u 07:00
Poštanska štedionica odobrit će kredit, a izvođač radova je Power China/PD

Poštanska štedionica odobrit će kredit, a izvođač radova je Power China.

Republika Srbija će se, sudeći prema prijedlogu zakona koji je u skupštinskoj proceduri, zadužiti kod Banke Poštanska štedionica od 42 milijarde dinara (oko 358,8 milijuna eura) za izgradnju nacionalnog nogometnog stadiona s pristupnim cestama, piše Nova ekonomija.

Izvođač radova na izgradnji stadiona u Surčinu je kineska tvrtka Power China. Ugovor o dugoročnom investicijskom kreditu država je već potpisala 25. lipnja s Poštanskom štedionicom.

Riječ je o dinarskom kreditu, a Srbija će se zaduživati ​​po kamati koja je jednaka tromjesečnom beliboru plus fiksna marža od 2,9 posto godišnje. Rok otplate kredita je 11 godina, uz poček od tri godine. Vlada Srbije je zaključkom od 11. svibnja proglasila projekt izgradnje urbane infrastrukture i nacionalnog stadiona s pristupnim cestama projektom od posebnog značaja za Srbiju.

“Uzimajući u obzir dosadašnju uspješnu suradnju s Power Construction Corporation of China Ltd, Vlada je putem Ministarstva financija 27. travnja 2023. godine potpisala Sporazum o suradnji u vezi s izvođenjem i financiranjem pripremnih projektantskih radova za Projekt izgradnje objekata urbane infrastrukture i Nacionalnog stadiona s pristupnim prometnicama”, stoji u prijedlogu zakona.

Radovi uključuju projektiranje, nabavu i izgradnju Nacionalnog nogometnog stadiona s 52.000 sjedećih mjesta, s pripadajućim parkingom, opremom i drugim popratnim sadržajima.

Srbija se prošle jeseni već zadužila kod Poštanske štedionice i UniCredita za izgradnju linijske infrastrukture do Nacionalnog stadiona. Kod obje ove banke Srbija će moći povući po 11,2 milijarde dinara, odnosno ukupno 24 milijarde dinara (oko 190 milijuna eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close