Srbija uskoro potpisuje Sporazum o slobodnoj trgovini s UAE

Autor: Poslovni.hr , 18. listopad 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Savjet investitora UAE među najutjecajnijim je u svijetu.

Do kraja ove godine se očekuje da će biti sklopljen Sporazuma o slobodnoj trgovini Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata te održan veliki poslovni forum u Beogradu, najavio je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije. Čadež je nakon sastanka sa ministrom vanjske trgovine Ujedinjenih Arapskih Emirata Tani Bin Ahmedom Al Zeyoudiom u Abu Dhabiju, rekao kako će do kraja listopada biti održana druga runda pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini.

“Taj sporazum, koji pripremaju dvije vlade bit će okvir, a na gospodarstvenicima je da ga iskoriste sklapanjem novih poslova”, rekao je Čadež i dodao da će ministar Zeyoudi predvoditi najveću gospodarsku delegaciju UAE u posjeti Srbiji, koja će sudjelovati na poslovnom forumu. Zajedno sa komorama Abu Dabija, Dubaija, kao i sa Savjetom investitora UAE sudjelujemo u organizaciji ovog poslovnog foruma, sa ciljem da novim projektima unesemo dodatnu dinamiku i energiju u ekonomske odnose Srbije, regije Zapadnog Balkana i UAE, poručio je Čadež.

Predsjednik PKS sastao se i sa glavnim tajnikom Međunarodnog savjeta investitora UAE Jamalom Bin Saif Al Jarwanom sa kojim je razgovarao o mogućnostima ulaganja u Srbiji i regiju, posebno u sektoru informacijskih tehnologija, inovacija i inovativnog zdravstva. Čadež je predstavio Biosens institut i projekt Bio4 kampus, koji je, kako je istakao, jedan od najinteresantnijih u sektoru biotehnologije.

Savjet investitora UAE među najutjecajnijim je u svijetu, a po riječima Čadeža, postoji mogućnost za ulaganja u kompanije u Srbiji kao i za suradnju u sektor izgradnje modularnih bolnica i novih tehnologija prerade rijetkih metala. “Balkan postaje posebno zanimljiv u ovom sektoru jer posjeduje resurse, koje nema nijedna druga regija u Europi. Danas se rijetki metali uvoze iz Azije, a inovativne tehnologije prerade velika su šansa za regiju”, kazao je Čadež.

Komentirajte prvi

New Report

Close