Srbija ulaže milijune u modernizaciju elektrodistribucijske mreže

Autor: Poslovni.hr , 22. srpanj 2023. u 08:42
PD

Srbija kreće u projekt vrijedan 140 milijuna eura, a koji će poboljšati pouzdanost elektrodistribucijske mreže te kvalitetu napajanja. Usto smanjit će kvarove te skratiti prekide napajanja te tako smanjiti gubitke u mreži za nekoliko milijuna eura godišnje.

Schneider Electric, kompanija koja se bavi digitalnom transformacijom upravljanja energijom i automatizacijom, potpisao je ugovor o isporuci srednjenaponske opreme i softvera za upravljanje mrežom za nadogradnju i unaprjeđenje elektrodistribucijske mreže u Srbiji. Cilj projekta modernizacije nacionalne mreže je povećanje pouzdanosti isporuke električne energije čime će se smanjiti učestalost i trajanje duljine prekida napajanja.

Unaprjeđenje mreže poboljšat će kvalitetu opskrbe električnom energijom i unaprijediti uslugu koju Elektrodistribucija Srbije (EDS), operator distribucijskog sustava pruža svojim krajnjim korisnicima u Srbiji, piše u priopćenju tvrtke Schneider Electric. “Sigurna sam da će novo ulaganje u modernizaciju našeg elektrodistribucijskog sustava vrijedno 140 milijuna eura poboljšati opskrbu naših građana, kao i poslovnih subjekata te smanjiti gubitke u mreži za nekoliko milijuna eura godišnje”, izjavila je premijerka Srbije, Ana Brnabić.

Digitalizirane mreže budućnosti poboljšavaju energetsku učinkovitost, ubrzavaju integraciju obnovljivih izvora energije, kao što su solarna energija i energija vjetra, uravnotežuju ponudu i potražnju energije i tako olakšavaju prijelaz na zelenu energiju. Adekvatno upravljanje podacima doprinosi optimizaciji i dekarbonizaciji korištenja energije na strani potražnje.

Modernizacija i digitalizacija mreže također pomažu identificirati najbolji način konfiguriranja i upravljanja postojećom distribucijskom mrežom, što može smanjiti ili odgoditi velika kapitalna ulaganja u izgradnju elektrana. U konačnici, učinkovitim upravljanjem štede se javna sredstva i smanjuju gubici, navode iz Schneider Electrica.

“Softver koji razvija Schneider Electric u Srbiji implementirat će se u našu energetsku mrežu kako bi bila pouzdanija i učinkovitija s manje prekida i gubitaka”, rekla je Dubravka Đedović, ministrica rudarstva i energetike Srbije.

“Ponosni smo što Schneider Electric pomaže Srbiji u ostvarenju ciljeva modernizacije mreže i podržava njenu tranziciju na zelenu energiju“, rekao je Gary Lawrence, direktor Odjela za napajanje i mrežu u Schneider Electricu. “Imamo više od 20 godina iskustva rada u zemlji, uključujući naš globalni centar za istraživanje, razvoj i razvoj Schneider Electric softvera za optimizaciju upravljanja distribucijom električne energije”

Komentirajte prvi

New Report

Close