Srbija u travnju imala najveću inflaciju u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 24. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

U Europskoj uniji viši rast cijena nego u Srbiji prošloga su mjeseca zabilježile samo Latvija od 15 posto i Mađarska od 24,5 posto.

Srbija je u travnju imala najveću inflaciju u regiji, a samo dvije zemlje u Europi bilježe veću stopu inflacije, objavio je Eurostat, prenosi FoNeT.

Prema podacima Eurostata, najnižu stopu inflacije u našoj regiji u travnju je imala Crna Gora od 8,6 posto, zatim Hrvatska s 8,9, Slovenija s 9,2, Sjeverna Makedonija s 12 te Srbija s 14,8 posto, dok je u Bosni i Hercegovini inflacija u ožujku iznosila 10,3 posto.

Situacija u EU
U Europskoj uniji višu inflaciju nego u Srbiji u travnju su zabilježile Latvija od 15 posto i Mađarska od 24,5 posto. Najnižu inflaciju u travnju od 2,7 posto imao je Luksemburg, a slijede Belgija s 3,3, Španjolska s 3,8, Cipar 3,9, Grčka 4,5, Danska 5,6 i Nizozemska s 5,8 posto.

Dvoznamenkasta inflacija i dalje je u Bugarskoj 10,3 posto, Rumunjskoj 10,4, Estoniji 13,2, Litvi 13,3, Poljskoj 14, Slovačkoj 14 i Češkoj 14,3 posto. Narodna banka Srbije (NBS) objavila je nedavno da očekuje daljnje snižavanje inflacije u Srbiji, koja bi na kraju godine trebala biti oko osam posto, što bi bilo prepolovljeno u odnosu na razinu inflacije zabilježenu u prvom kvartalu.

Međugodišnja inflacija u Srbiji u travnju je iznosila 15,1 posto, što je 1,1 postotni poen manje nego u ožujku, što potvrđuje da je vrhunac inflacije iza nas i da ranije poduzete mjere monetarne politike daju rezultate. rekao je viceguverner Narodne NBS Željko Jović na predstavljanju Izvješća o inflaciji.

Naveo je da mjere daju rezultate, na što ukazuje stabilizacija inflatornih očekivanja za godinu dana unaprijed, kao i zadržavanje srednjoročnih inflatornih očekivanja financijskog sektora u ciljanim granicama.

Slabljenje pritiska
Inflacija ide silaznom putanjom, tako da će sredinom 2024. biti u okviru cilja od tri plus-minus 1,5 posto, rekao je Jović.

Govoreći o projekciji gospodarskog rasta, naveo je da, unatoč nešto slabijem rezultatu u prvom tromjesečju ove godine, projicirana stopa rasta BDP-a ostaje dva do tri posto za ovu godinu te je nepromijenjena u odnosu na veljaču. 

Komentirajte prvi

New Report

Close