Srbija u prvom polugodištu dala 628 mil. eura subvencija

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2023. u 06:59
foto: pixabay

Najveći rast investicija u odnosu na isto razdoblje prošle godine zamjetan je u području komunalne infrastrukture, poticanja izvoza i zaštite okoliša.

Agencija za gospodarske registre objavila je Kartu Registra mjera i poticaja regionalnog razvoja (RegMPRR Map) koja prikazuje podatke o državnim ulaganjima i gospodarskom razvoju u prvoj polovici ove godine. Prema tim podacima, ukupni poticaji dodijeljeni u prvih šest mjeseci 2023. godine iznosili su 73,5 milijardi dinara (oko 628 milijuna eura), od čega je 65,4 milijarde dinara ili 88,9 posto bilo u obliku bespovratnih potpora.

Na Karti Registra mjera i poticaja regionalnog razvoja (RegMPRR Map), koja prikazuje podatke o državnim ulaganjima, gospodarskom razvoju i gospodarskim potencijalima, s polugodišnjim podacima za 2023. godinu, vidljivo je da većina poticaja privredi, trgovačkim društvima i poduzećima, poduzetnicima 36,3 milijarde dinara, što je 49,4 posto.

Poticaji ustanovama u području obrazovanja i znanosti u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 17,8 milijardi dinara, što je 24,2 posto, a lokalnim samoupravama 13,5 milijardi dinara (18,4 posto). U usporedbi s istim razdobljem prošle godine, tri puta više poticaja dobile su lokalne samouprave, dok su ustanove iz područja obrazovanja i znanosti dobile 10,2 posto više poticaja. Prema namjeni ulaganja, 88 posto ukupno ostvarenih poticaja (64,7 milijardi dinara) usmjereno je u: obrazovanje, znanost, kulturu i sport (22,1 milijarda dinara), prometnu infrastrukturu (20,5 milijardi dinara), poticanje proizvodnje (6,8 milijardi dinara). dinara), komunalna infrastruktura (5,9 milijardi dinara), poticanje izvoza (5,2 milijarde dinara) i zaštita okoliša (4,2 milijarde dinara).

Najveći rast investicija u odnosu na isto razdoblje prošle godine zamjetan je u području komunalne infrastrukture, poticanja izvoza i zaštite okoliša.

Komentirajte prvi

New Report

Close