Srbija u osam godina udeseterostručila izvoz tjestenine

Autor: Miroslav Kuskunović , 21. lipanj 2023. u 05:25
Foto: Shutterstock

Izvoz tjestenine iz Srbije oko četiri puta veći od uvoza.

Izvoz tjestenina iz Srbije predstavlja jednu od uspješnijih proizvodnih djelatnosti jer iz godine u godinu u kontinuitetu ova proizvodnja ostvaruje sve veći izvoz, promatrajući količinski i vrijednosno. U posljednjih osam godina (2015.-2022.g.) godišnji izvoz tjestenina se povećao sa 7860 tona na 29.017 tona odnosno povećan za čak 369,17 posto.

Financijski gledajući, u istom razdoblju godišnja vrijednost izvoza povećana je gotovo deset puta, sa 5,5 milijuna eura na čak na 51,8 milijuna eura. To povećanje iznosi čak 944,88 posto.

Značajan efekt
Važno je napomenuti kako se od izvoza tjestenine ostvaruje značajan neto devizni efekt za državu jer je sad izvoz tjestenine oko četiri puta veći od uvoza (gdje, naravno, prevladava uvoz tjestenina iz Italije), kaže Zdravko Šajatović, direktor novosadske Žitounije’.

Snažnom rastu izvoza, u posljednjih nekoliko godina, značajno su doprinijele nove tvornice tjestenina (noodli), koje su izgrađene u Inđiji i Rumi (greenfield ulaganja iz Indonezije i Nepala). Ove godine otvorena je i jedna nova domaća tvornica u Kulpinu.

O motivima izgradnje tvornica i očekivanjima u ekonomskim rezultatima, vlasnik tvornice HAS Noodle Michal Dovičin, kaže kako su na mjestu starog mlina,  prije nekoliko godina izgradili sasvim novi mlin, koji spada u red najmodernijih i najvećih u Srbiji, čiji je kapacitet dnevne meljave 300 tona pšenice. Tu, pored mlina izgrađena je i nova tvornica noodli.

“U izgradnju pogona za proizvodnju instant noodli krenuli smo iz dva razloga. Jedan je zatvaranje kruga, odnosno nadogradnja na postojeću proizvodnju brašna, jer brašno predstavlja jednu od osnovnih sirovina za proizvodnju noodl, a drugi razlog, koji je bio presudan, je povećanje potražnje za noodlama kao proizvodom novih generacija.

Na osnovu analize tržišta i kalkulacije proizvodnje, vidjeli smo potencijal i tendenciju rasta prodaje ovih proizvoda, i naravno pronašli naše mjesto u svemu tome, ističe vlasnik ove tvrtke. Dodaje kako su se iz spomenutih razloga odlučili za ovaj korak i investirali u prvu domaću proizvodnji instant noodli.

Naravno, s uvođenjem i povećanjem obima proizvodnje, dolazi do rasta prodaje novog proizvoda i do povećanja obima prerade pšenice u mlinu. Tako da sa financijskog aspekta dobivamo multiplicirajući efekt od prodaje noodli, što je ključno za svako poslovanje’’, ističe.

Novi iskorak
Investicija je završena i krenulo se sa proizvodnjom. Posao je dobilo oko 50 novih radnika pa kapacitet u jednoj smjeni iznosi 280.000 jedinica pojedinačnog pakiranja.  Četiri singl proizvoda se pakiraju u obiteljsko pakiranje, pa se na tržištu Srbije može naći i singl i family pakiranje nudli.

Krenulo se sa tri osnovna ukusa: povrće, piletina i govedina. Svaka varijacija ima i čili varijantu. U narednom periodu u ovoj tvornici planira se i proširenje palete ukusa, a čak 95 posto proizvodnje orijentirano je na izvoz.

Komentirajte prvi

New Report

Close