U 2024. planiraju privatizaciju Laste, Jugoinspekta, Trayala…

Autor: Poslovni.hr , 01. veljača 2024. u 05:22

Tijekom ove godine moguća je privatizacija 13 državnih poduzeća.

Tijekom ove godine moguća je privatizacija 13 državnih poduzeća, a među njima su beogradska Lasta, Jugoinspekt, Štamparija Borba, Trayal korporacija iz Kruševca, Toza Marković iz Kikinde, JAT stanovi, kao i RTV Kragujevac. Ministarstvo gospodarstva ažuriralo je bazu podataka o poduzećima za privatizaciju i priopćilo da iz različitih razloga nije moguće objaviti javni poziv za 41 poduzeće, među kojima je i devet domaćih toplica.

Reorganizacija u tijeku

Tako kompanije Yumco i Simpo iz Vranja, kao i pirotski Tigar čekaju završetak aktivnosti vezanih za Prednji plan reorganizacije (UPPR). Iz istog razloga za sada neće biti pokretani postupci za privatizaciju Politike, FAM Hemofluida i Energetike iz Kragujevca, piše eKapija. Za rudnik Resavica privatizacija je zasad zaustavljena jer, kako je objašnjeno, “daljnje aktivnosti ovise o odlukama Vlade Republike Srbije, koja ima 67,14 posto vlasništva”. Sudeći prema ovom planu, ni domaće toplice, njih devet, koliko ih je na popisu, tijekom ove godine neće tražiti kupce. Za Termal iz Vrdnika, Gejzir iz Sijarinske Banje, Nišku Banju, Banju Koviljaču, kao i specijalne bolnice u Bujanovcu, Ribarskoj Banji i Zlatiboru, kako se navodi, “dalje sprovođenje postupka privatizacije zavisi od konačnog ishoda sudskog postupka koji se vodi između RF PIO kao tužitelj i Specijalne bolnice i Republika Srbija kao tuženici radi utvrđivanja postotka vlasništva RF PIO u imovini Specijalnih bolnica”.

Sudski sporovi

S druge strane, za Sokobanju i Merkur iz Vrnjačke Banje započet je sudski spor između RF PIO kao tužitelja i Specijalne bolnice i Republike Srbije kao tuženih radi utvrđivanja procenta vlasništva RF PIO u imovini specijalne bolnice su sklopljene, ali stečena prava nisu upisana u javne knjige kao bitan element za daljnju provedbu postupka privatizacije.

Za 12 tvrtki, među kojima su Termoelektrane Kosovo, EPS Površinski kopovi iz Obilića i Holding Trepča iz Zvečana, za sada nije moguće raspisati javni poziv jer je riječ o tvrtkama s teritorija Kosova.

Komentirajte prvi

New Report

Close