Srbija traži način da preuzme većinsku kontrolu nad NIS-om

Autor: Poslovni dnevnik , 08. studeni 2022. u 07:00
Zasad NIS može normalno raditi jer su njegove rafinerije opremljene i za transport nafte iz Iraka/PD

Razmatrala se mogućnost da većinski paket tvrtke u ruskom vlasništvu zauzme MOL, no pregovori su zaustavljeni, piše Financial Times.

Sankcije Moskvi primoravaju Beograd da pripremi planove za slabljenje naftnih i plinskih veza s tradicionalnim saveznikom, ocjenjuje Financial Times, prenoseći izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića: “Srbija razmatra potez da preuzme većinsku kontrolu nad NIS-om, glavnom naftnom kompanijom, od ruskog Gaspromnjefta jer se žuri zaštititi od utjecaja sankcija Moskvi”.

Srpski predsjednik dodao je i da Beograd priprema još nekoliko projekata za diverzifikaciju izvora energije u zemlji, uključujući bližu saradnju s Mađarskom.

Nema pošiljaka iz RH
Ludo je što ranije nismo razmišljali o povezivanju i izgradnji te infrastrukturne mreže. Nismo imali naviku rata u Evropi, ali sad je drugačije. Gotovo se sve promijenilo. Zato nam se žuri – rekao je Vučić. Zbog sankcija Rusiji, od prosinca će Hrvatskoj biti zabranjeno prevoziti pošiljke ruske nafte u Srbiju, dok NIS-u prijeti zabrana poslovanja s članicama EU i tvrtkama iz njenih zemalja.

Poznavatelji situacije navode da je nekoliko grupa, uključujući Vladu Srbije i mađarsku energetsku kompaniju MOL, razmatralo kupovinu kontrolnog paketa od većinskog vlasnika Gaspromnjefta, iako su pregovori o prodaji zaustavljeni, prenio je britanski list i dodao da je mađarski MOL odbio komentirati vijest.

Zasad NIS može normalno raditi jer su njegove rafinerije opremljene i za transport nafte iz Iraka i drugih zemalja, kao i zbog izuzeća Beograda od sankcija EU ruskim kompanijama. Ali, Vučić ističe da Srbija kao kandidat za članstvo u EU treba razmotriti “sve mogućnosti”, uključujući “preuzimanje NIS-a i nabavu alternativnih izvora”.

Vučić: Imamo problem
Ako bi bilo drugih sankcija protiv poduzeća u ruskom vlasništvu, to bi za nas bio velik problem. A ionako moramo reagirati i osigurati dovoljno nafte i plina našim ljudima – rekao je Vučić za Financial Times.

Komentirajte prvi

New Report

Close