Srbija: Subvencije za kupovinu električnih vozila

Autor: Poslovni dnevnik , 06. ožujak 2023. u 07:00
Kupnja putničkih i teretnih vozila subvencionirat će se u iznosu od 2.500 do 5.000 eura/Shutterstock

Pravo na subvencioniranu kupnju vozila imaju pravne osobe, poduzetnici i fizičke osobe, a zahtjev mogu podnijeti najkasnije do 31. listopada ove godine.

Prema Uredbi o uvjetima i načinu ostvarivanja subvencije za kupnju novih električnih i hibridnih vozila, koju je Vlada Srbije usvojila na sjednici početkom ožujka, kupnja putničkih i teretnih vozila subvencionirat će se u iznosu od 2.500 do 5.000 eura.

Osim toga, kako je priopćeno iz Ministarstva zaštite okoliša, predviđene su subvencije u iznosu od 250 eura za kupnju mopeda i lakih tricikala.

Za motocikl, motocikl s bočnim sjedalom, teški tricikl, laki i teški četverocikl subvencija će biti 500 eura. Pravo na subvencioniranu kupnju vozila imaju pravne osobe, poduzetnici i fizičke osobe, a zahtjev mogu podnijeti najkasnije do 31. listopada ove godine.

Ministarstvo će dodijeliti subvencije prema zaprimljenim, urednim zahtjevima, do visine ukupno raspoloživih sredstava. Za provođenje subvencionirane kupnje vozila u proračunu za ovu godinu izdvojeno je 294 milijuna dinara, što je, kako se navodi, dvostruko više nego prošle godine.

U sklopu provedbe mjera za poboljšanje kvalitete zraka i u cilju poboljšanja kvalitete okoliša, Ministarstvo već četvrtu godinu zaredom potiče kupnju električnih i hibridnih automobila.

Prema podacima koje je priopćilo Ministarstvo, 2020. godine kupljeno je 112 električnih i hibridnih vozila, 2021. godine 446, a prošle godine 625 vozila.

Komentirajte prvi

New Report

Close