Srbija: Sporo izdavanje elektronskih građevinskih dozvola

Autor: Poslovni dnevnik , 27. veljača 2023. u 07:00
Podaci pokazuju da dvije trećine jedinica lokalne samouprave (63 posto) kasni s izdavanjem svih dozvola/Ž. Hladika/PIXSELL

Prema podacima Naleda, najuspješniji gradovi u izdavanju sve četiri vrste građevinskih dozvola su Sremska Mitrovica, Kruševac i Čačak.

U Srbiji je zabilježen rast zahtjeva za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola. Podneseno je 144.139 zahtjeva, što je više nego prethodne godine, ali je vidljivo i da službenici probijaju rokove za rješavanje predmeta, rečeno je na sjednici Kluba gradova i općina s povoljnim poslovnim okruženjem, radnog tijela Naleda.

Prema podacima Naleda, najuspješniji gradovi u izdavanju sve četiri vrste građevinskih dozvola su Sremska Mitrovica, Kruševac i Čačak, a u prvih 10 još su Kraljevo, Sombor, Vršac, Kragujevac, Kikinda, Pančevo i Pirot.

Kada su u pitanju općine s brojem zahtjeva iznad republičkog prosjeka, najbolji su Bogatić, Novi Bečej i Vrbas, dok se po rezultatima ističu Gornji Milanovac, Kovin, Svilajnac, Topola, Ub, Ćuprija i Aleksinac.

Podaci pokazuju da dvije trećine jedinica lokalne samouprave (63 posto) kasni s izdavanjem svih dozvola, pri čemu je kašnjenje nešto veće u gradovima. Najveći iskorak događa se kod izdavanja lokacijskih uvjeta, koje investitori mogu dobiti u prosjeku za 38 dana, iako je zakonski rok 28.

Uporabnu dozvolu trebali bi dobiti za najviše pet dana, no dobivaju je za 14 (skoro tri puta duže od zakonskog roka) dok se građevinska dozvola može dobiti za 10 dana (rok je pet).

Naledov indeks lokalne e-uprave pokazuje da je stupanj razvijenosti elektroničkih usluga na lokalnoj razini 40 posto od željenog.

Komentirajte prvi

New Report

Close