Srbija sklopila ugovor o uvozu plina iz Azerbajdžana

Autor: Jerko Zlatar , 17. studeni 2023. u 05:30
Foto: Shutterstock

Srbija će nakon završetka izgradnje plinske interkonekcije s Bugarskom imati Azerbajdžan kao drugog dobavljača plina.

Ovih dana potpisani su Memorandum o razumijevanju između Ministarstva energetike Republike Azerbajdžan i Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije o promicanju suradnje između SOCAR-a i Srbijagasa, kao i Sporazum o prodaji plina između SOCAR-a i Srbijagasa.

“Današnjim potpisivanjem Memoranduma produbili smo bilateralnu suradnju Srbije i Azerbejdžana u energetici i osigurali isporuku plina iz ove zemlje u količinama do 400 milijuna kubnih metara plina godišnje do 2026. godine, a nakon toga možemo isporučivati milijardu kubnih metara plina iz ove zemlje”, izjavila je ministrica energetike Dubravka Đedović Handanović.

Dodala je da će Srbija nakon završetka izgradnje plinske interkonekcije s Bugarskom imati Azerbajdžan kao drugog dobavljača plina.

“Nakon završetka izgradnje plinovoda Balkanski tok, koji nam je pružio dodatnu sigurnost i otvorio novi smjer opskrbe, sada ostvarujemo strateški cilj diverzifikacije opskrbljivača i daljnjeg jačanja naše pozicije tranzitne zemlje za opskrbu plinom srednje Europe Završetak plinske interkonekcije Srbije i Bugarske očekujemo u narednim danima, rekla je.

Ocijenila je da potpisani Memorandum otvara i druge mogućnosti suradnje dviju zemalja koje se tiču ​​isporuke ukapljenog prirodnog plina preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj. Ministrica Handanović je vjerojatno mislila na novi grčki LNG terminal u Alexandroupoulisu, čiji je kapacitet 5,5 milijardi kubnih metara plina godišnje, a u vlasništvu je grčke tvrtke Gastrade S.A. (čiji je dioničar i Bulgargaz, s 20% kapitala), a čiji se dovršetak očekuje krajem ove godine.

Ministar energetike Azerbajdžana Parbiz Shahbazov rekao je da je uz pomoć strateški važnih dokumenata koji su potpisani uspostavljena osnova za multilateralnu suradnju u oblasti plina, uključujući po prvi put isporuku plina iz Azerbajdžana u Srbiju.

“Srbija je novi partner Azerbajdžana u diverzifikaciji plinskog tržišta u Europi. Na temelju isporuka plina Srbiji u količini do 400 milijuna kubnih metara plina godišnje, broj zemalja koje će se opskrbljivati ​​azerbajdžanskim plinom porastao je na osam”, izjavio je Shahbazov.

To znači da će Azerbedjžan opskrbljivati oko 1/6 potreba Srbije za prirodnim plinom, što je nedovoljno da se Srbija u poptunosti oslobodi ovisnosti od ruskog plina.

Komentirajte prvi

New Report

Close