Srbija prva u izvozu malina i kupina u Saudijsku Arabiju

Autor: Miroslav Kuskunović , 24. svibanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Pred gospodarstvima dvije zemlje je period intenzivne suradnje.

Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) potpisao je Sporazum o osnivanju Srpsko-saudijskog poslovnog savjeta sa Hasanom Al-Huvaizijem, predsjedavajućim Federacije saudijskih privrednih komora, u cilju jačanja gospodarske suradnje Srbije i Kraljevine Saudijske Arabije (KSA).

“Veliki je interes srpskih kompanija za suradnju sa partnerima iz Kraljevine Saudijske Arabije. Privredna komora Srbije će zato inicirati otvaranje Predstavništva PKS i komora Zapadnog Balkana u Saudijskoj Arabiji, a već u narednom periodu organizirat ćemo i B2B susrete saudijskih i privrednika Srbije i regije”, najavio je Čadež.

Pred gospodarstvima dvije zemlje je period intenzivne suradnje, ističe Čadež i navodi da će u lipnju domaće kompanije sudjelovati u organizaciji PKS i Razvojne agencije Srbije na sajmu prehrane “Saudi Fud” u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Prema riječima predsjednika PKS, u idućim tjednima bit će održan i prvi sastanak Poslovnog savjeta kako bi se što prije razmotrile mogućnosti investiranja i zajedničkih projekata dva gospdoarstva, posebno u sektorima poljoprivrede i ulaganja u stočni fond Srbije, te banjskom i zdravstvenom turizmu.

“Želimo otvoriti tržište Kraljevine Saudijske Arabije za kompanije iz Srbije i regije, da naše kompanije investiraju u gradnju logističkih centara u toj zemlji, povećamo izvoz domaćih proizvoda, kao i da privrednici te zemlje dođu kod nas i ulažu u razvoj naše poljoprivrede i banjski turizam”, rekao je Čadež.

Čadež je podsjetio da je u prethodnom periodu delegacija PKS boravila u Saudijskoj Arabiji, te da je ostvarena suradnja između Centra za digitalnu transformaciju PKS i Agencije za digitalnu suradnju, međunarodne organizacije čiji je KSA član i koja pokriva tržište od 500 milijuna ljudi, kao i da su saudijskim partnerima predstavljene mogućnosti za nove projekte sa srpskim kompanijama u cilju povećanja vanjskotrgovinske razmjene dvije zemlje.

Komentirajte prvi

New Report

Close