Srbija: Proljetna sjetva skuplja od jesenje

Autor: Miroslav Kuskunović , 14. ožujak 2023. u 07:00
Ove jeseni pšenica je zasijana na znatno većim površinama, što znači da će nekih kultura biti manje/Shutterstock

Zbog visokih cijena umjetnog gnojiva i goriva, i prošlogodišnja jesenja sjetva kukuruza bila je za 50 posto skuplja u odnosu na 2021, a suncokreta za 30 posto.

Do početka proljetne sjetve kukuruza, suncokreta, soje ostalo je manje od mjesec dana.

Stručnjaci Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu procjenjuju da će proizvodnja tih kultura u ovoj sezoni biti skuplja za 6 do 30 posto. Bez troškova zakupa zemljišta, kredita, radne snage, osiguranja i amortizacije, kao i troškova strojnih usluga, po hektaru kukuruza poljoprivrednici će uložiti 738 eura, za soju 665, a za šećernu repu čak 1.365 eura eura.

Istraživanje pokazuje da se cijene zakupa oranica u Srbiji kreću u rasponu od 500 do 1.000 eura po hektaru, dok su strojne usluge (iznajmljivanje mehanizacije) poskupjele za oko 25 posto.

Zbog visokih cijena umjetnog gnojiva i goriva, i prošlogodišnja jesenja sjetva kukuruza bila je za 50 posto skuplja u odnosu na 2021, a suncokreta za 30 posto.

Troškovi za ratare bili su rekordni. Međutim, sezonu su obilježile visoke cijene žita i uljarica, što je potaknulo poljoprivrednike da siju iako je repromaterijal skup. Situacija se u međuvremenu promijenila jer su već nekoliko mjeseci cijene žitarica u fazi stagnacije i pada.

“S obzirom na poticaje koje država daje očekujem da će biti povećanje površina kod suncokreta i šećerne repe. Kao što je bilo znatno povećanje uljane repice u odnosu na prošlu godinu, oko 67 posto. Bila je dobra cijena i dobro se prodavala”, rekao je za Politiku prof. Zoran Rajić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Pošto cijena kukuruza pada treba očekivati i da će ratari biti manje zainteresirani za tu kulturu, a posebno što su se posljednjih nekoliko godina opekli zbog loših klimatskih uvjeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close