Srbija priprema ulaganja da ne mora uvoziti struju

Autor: Poslovni dnevnik , 08. lipanj 2022. u 08:00
Ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović/PIXSELL

EPS mora uložiti najmanje 150 milijuna eura kako bi površinski kopovi sljedeće godine dali dovoljne količine ugljena.

Srpska ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je u utorak da će Srbija do kraja ove godine i naredne zime uvoziti ugljen i električnu energiju i najavila stabilizaciju proizvodnje lignita u Kolubari za godinu i pol dana.

“Srbija svakog dana uvozi električnu energiju, 10 do 17 posto od potrošnje. To je manjim dijelom vezano s remontima koje provodi Elektroprivreda Srbije, ali i za sve ono što se dogodilo u elektroenergetskom sustavu krajem godine. Došlo je do kolapsa i potrebno je vrijeme da se to sve sredi”, izjavila je Mihajlović za Tanjug, a prenosi politika.rs.

Navela je da EPS mora uložiti najmanje 150 milijuna eura kako bi površinski kopovi sljedeće godine dali dovoljne količine ugljena.

“Mi sada ne proizvodimo dovoljne količine ugljena da bismo mogli zadovoljiti naše potrebe. Uvozimo i struju i ugljen i uvozit ćemo struju sigurno ove cijele godine, ali i u siječnju i veljači.

Naše procjene su da, ukoliko se uloži sve što je potrebno, u Kolubari prije svega, Srbija za godinu i pol dana može kazati ‘E, sad možemo proizvoditi dovoljno električne energije da je uopće ne uvozimo'”, istaknula je Mihalović.

Ona tvrdi da će Srbija moći računati na plin iz Azerbejdžana onog trenutka kada bude završena naša trasa plinska interkonekcija s Bugarskom od Niša do Dimitrovgrada, a to je rujan naredne godine.

“Tog trenutka Srbija može imati minimum 40-ak posto plina koji neće biti iz Ruske Feredacije i u Azerbejdžanu upravo smo o tome razgovarali, zato što se sada razgovara o tim kapacitetima i količinama koje bi mogle da dođu u naš plinovod sljedeće godine”, rekla je Mihajlović.

Dodala je da će Srbija do tada “i dalje biti ovisna” od ugovora koji će Srbijagas potpisati sa Gazpromom za 2,2 milijarde kubnih metara plina godišnje, uz dio koji se mora nabaviti zajedno sa Mađarskom na tržištu i za punjenje podzemnih skladišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close