Srbija: Prihodi pali u poljoprivredi i građevini, rasli u ICT sektoru

Autor: Poslovni dnevnik , 07. prosinac 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Prihodi nefinancijskih društava u trećem tromjesečju veći su za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Poslovni prihodi nefinancijskih društava u Srbiji u trećem tromjesečju veći su za 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je u odnosu na drugi kvartal ove godine zabilježen rast od 3,1 posto, objavio je Republički zavod statistika (RZS).

U sektoru informacija i komunikacija poslovni su prihodi veći za 6,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pad rashoda
U odnosu na prethodni kvartal ove godine ICT sektor bilježi rast prihoda od četiri posto, piše Nova ekonomija..

Poslovni prihodi manji su u poljoprivredi za 11,3 posto te u industriji i građevinarstvu za 2,7 posto u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na treće tromjesečje 2022. godine.

Poslovni rashodi u nefinancijskom poslovnom gospodarstvu u trećem tromjesečju 2023. smanjeni su za 1,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Usporede li se s drugim kvartalom ove godine, rast im je tri posto.

NIS na vrhu

Najuspješniji gospodarski subjekt u prošloj godini bila je kompanija NIS koja je i vodeća po poslovnim prihodima.

Velika poduzeća (tzv. gospodarske jedinice) u Srbiji su na kraju prošle godine ostvarila pozitivan neto rezultat od 271 milijardu dinara (više od 2,3 milijarde eura), što je 28,1 posto više nego lani. Taj rezultat predstavlja i 31,4 posto pozitivnog rezultata cjelokupnog gospodarstva, objavila je Agencija za privredne registre (APR) u publikaciji “Godišnje izvješće o poslovanju gospodarskih subjekata u gospodarstvu”.

Neto dobit ostvarilo je 577 gospodarskih jedinica (2021. 554) s 1.866 ovisnih i pridruženih društava, dok je neto gubitak iskazalo 87 gospodarskih jedinica (2021. 89) u kojima je obuhvaćeno 307 ovisnih i pridruženih društava. konsolidacije.

Najveći broj društava poslovao je u sastavu Delta Holding Beograd grupe, u kojoj ih je krajem prošle godine bilo 65 (61 prethodne godine), a 18 sa sjedištem u inozemstvu.

11,3

posto pali su prihodi u sektoru poljoprivrede

Velikim obujmom konsolidacije, od po 43 povezana društva, ističu se gospodarski subjekti Koefik Beograd i MPZ Agrar dva Novi Sad, koji su smanjili broj povezanih društava u odnosu na prethodnu godinu (za devet, odnosno jedno).

U gospodarskoj jedinici MPZ Agrar Novi Sad poslovalo je 35 povezanih društava (prethodne godine 37), dok je 26 društava konsolidirano u MK Group Beograd (prethodne godine 42) i Galens Invest Novi Sad (prethodne godine 19).

Godišnje izvješće APR-a o poslovanju gospodarskih jedinica sadrži analizu rezultata poslovanja i financijskog položaja 664 gospodarske jedinice, unutar kojih su matična društva kontrolirala 2.173 ovisnih i povezanih društava.

Ljestvica profitabilnosti
Najuspješniji gospodarski subjekt u prošloj godini bila je kompanija NIS Novi Sad, koja je i vodeća po poslovnim prihodima, dok je po vrijednosti poslovne imovine i kapitala treća, odnosno druga. Na vrhu ljestvice najprofitabilnijih, na drugom i trećem mjestu, nalaze se Elixir grupa Šabac i JP Srbijagas Novi Sad. Osim njih, značajan iznos neto dobiti iskazale su i grupacije EMS AD Beograd i MK Group Beograd, koje su na četvrtom i petom mjestu.

Najvrjednije financijske kapacitete koristio je EPS Beograd, istovremeno vodeći po neto gubitku i ukupnom gubitku, dok je po obimu poslovanja drugoplasiran, objavio je APR.

Broj gospodarskih subjekata u Srbiji na kraju prošle godine u odnosu na prethodnu godinu porastao je za 21, dok je broj ovisnih i povezanih društava povećan za 78, objavila je Agencija za privredne registre.

Komentirajte prvi

New Report

Close