Srbija prema proizvodnji goveđeg mesa na europskom začelju

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2024. u 05:28
Foto: Shutterstock

Pošto se država javljala s različitim mjerama koje nisu donijele rezultate, stočari su se sami odučili organizirati, te predlažu program mjera i kreću u akciju.

Govedarstvo čini značajnu granu stočarstva i razina njegove razvijenosti predstavlja osnovni parametar razvijenosti ukupne poljoprivredne proizvodnje jedne zemlje. Proizvodnja goveđeg mesa u Srbiji u prosjeku iznosi od 73.000 do 86.000 tona godišnje, odnosno oko 10 kilograma po stanovniku.

Pad proizvodnje i potrošnje

Posljednjih godina potrošnja se kreće između 3,1 i 3,5 kilograma. Prisutan je trend značajnog pada i proizvodnje i potrošnje. Prije desetak godina proizvodnja je iznosila oko 120.000 tona.

“U europskoj proizvodnji Srbija sudjeluje sa manje od jedan posto. U strukturi ukupne proizvodnje mesa u Srbiji, goveđe meso nalazi se na trećem mjestu, iza svinjskog i pilećeg. Tjelesna masa goveda pri klanju izuzetno je mala, a posebno krava i junadi (kreće se između 450 i 480 kilograma)”, kaže agroanalitičar Branislav Gulan.

Ukupan izvoz svih količina goveđeg mesa iz Srbije dosta je skroman i iznosi tek blizu 2.000 tona godišnje. To vrijednosno iznosi oko osam milijuna dolara. Izvoz je usmjeren samo u pet zemalja sveta. “Najveći izvoz realizira se u Crnu Goru u količini od 600 tona, odnosno 39 posto. Ukupan uvoz iznosi oko 700 tona. Najviše se uvozi iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Španjolske i Crne Gore.

Republika Srbija ostvaruje pozitivnu bilancu vanjskotrgovinske razmjene goveđeg mesa”, navodi se u analizi profesora dr Branislava Vlahovića sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Tovno govedarstvo u Srbiji je u dubokoj krizi. Kada se ukaže šansa za izvoz, svaki put se javljaju novi problemi.

“Jednom nema dovoljno stoke, drugi put je problem sa tržištem. Pošto se država javljala s različitim mjerama koje nisu donijele rezultate, stočari su se sami odučili organizirati, te predložu program mjera i krenuli su u akciju, kako bi stabilizirali stanje u ovoj grani koja je desetkovana”, navodi Branislav Gulan.

Podaci pokazuju kako se u boljim godinama, kada su pune staje, u Srbiji uzgaja čak oko 920.000 goveda. Uzgoj goveda organiziran je kod dva vida proizvodnje – u agroindustrijskom (poljoprivrednim poduzećima) i u porodičnim gospodarstvima. Ipak, dominantno je u rukama gospodarstava, koja posjeduju više od 90 posto stočnog fonda, ali i uzgajaju mali broj grla po domaćinstvu.

Najveći regionalni izvoznik hlađenog i zamrznutog goveđeg mesa je Europa, koja u svjetskom izvozu sudjeluje sa 25%. Vodeći svjetski izvoznik goveđeg mesa je Indija koja izvozi 1,5 milijuna tona, a tu dominira zamrznuto meso. U međunarodnom prometu sudjeluje sa 15%. Na međunarodnom tržištu ostvaruje ukupnu vrijednost izvoza od skoro pet milijardi dolara.

Svjetski trendovi

Najveći uvoznik goveđeg mesa u svijetu su SAD sa oko milijun tona, što čini oko 10% ukupnog svjetskog uvoza. Za SAD je karakteristično da je najveći proizvođač goveđeg mesa, ali predstavlja i najvećeg svjetskog uvoznika.

“U europskim zemljama potrošnja je niža, prije svega zbog navika, i iznosi skoro 20 kilograma godišnje po jednom potrošaču. Najveću potrošnju u svijetu ima Argentina sa 54 kilograma. Pri vrhu liste nema europskih zemalja, koje su relativno mali potrošači ove vrste mesa, a najveći je Danska”, zaključuje Branislav Vlahović.

Komentirajte prvi

New Report

Close