Srbija: Otkup 300.000 tona pšenice novog uroda

Autor: Miroslav Kuskunović , 20. lipanj 2023. u 07:00
Foto: Shutterstock

Na sastanku su bili predstavnici sedam udruženja, koja su nedavno potpisala sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede o povećanju subvencija ratarima.

Predstavnici poljoprivrednika u Srbiji, nakon sastanka s predstavnicima države, zatražili su da Republička direkcija za robne rezerve prije žetve objavi kako će otkupiti 300.000 tona pšenice iz novog uroda, što bi povećalo potražnju i podiglo cijenu na tržištu.

To je, nakon sastanka sa predstavnicima ministarstava poljoprivrede i trgovine, Privredne komore Srbije, Unije pekara i udruženja “Žita Srbije”, za Betu izjavio potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Milan Marković.

Na sastanku su bili predstavnici sedam udruženja, koja su nedavno potpisala sporazum sa Ministarstvom poljoprivrede o povećanju subvencija ratarima. Marković je rekao kako su izvoznici, koji su prošle godine, u vrijeme početka rata u Ukrajini, kada je cijena pšenice naglo skočila na oko 40 dinara po kilogramu, otkupili veliku količinu u želji da što više zarade.

Vlada Srbije je, međutim, u ožujku zabranila izvoz, a zatim pod pritiskom dozvolila izvoz ograničene količine, pa oni nisu uspjeli izvesti kupljeno žito i sada nude niske otkupne cijene za urod iz ove godine, prenosi ta agencija.

Na svjetskim burzama žitarica ovih je dana došlo do znatnih promjena zbog pucanja brane Nova Kahkovka na rijeci Dnjepar.

To je poznata ratarska regija po proizvodnji prosa (10 posto ukupne nacionalne proizvodnje), soje (osam posto) pšenice, uljane repice, ječma (šest posto) kao i suncokreta i kukuruza. Cijene pšenice na čikaškoj burzi skočile su gotovo četiri posto, a kukuruza dva posto što je znatan rast u odnosu na prošli tjedan.

Komentirajte prvi

New Report

Close