Srbija omiljena među njemačkim investitorima

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2023. u 06:12
Foto: Shutterstock

 Kada je riječ o istraživanju, Markus je otkrio da je više od 80 posto anketiranih poduzeća gospodarsku situaciju u Srbiji ocijenilo dobrim ili zadovoljavajućim. 

Trgovinska razmjena Njemačke i Srbije posljednjih je godina uravnotežena, pa su izvoz i uvoz prošle godine bili gotovo izjednačeni i iznosili su po četiri milijarde eura, rezultati su najnovijeg ekonomskog istraživanja Njemačko-srpske gospodarske komore.

“To znači da je Srbija izvozila u Njemačku onoliko koliko je Njemačka izvozila u Srbiju. Imamo četiri milijarde u oba smjera. Njemačka je uvijek bila veći izvoznik u Srbiju nego obrnuto. “, rekao je izvršni član Upravnog odbora Njemačko-srpske privredne komore Alexander Markus predstavljajući rezultate istraživanja.

Naglasio je da je posljednje dvije godine za redom 2021-22. godine trgovinska razmjena imala rast od 35 posto i ocijenio da su to zapanjujuće brojke.

“To govori da njemačko gospodarstvo nastavlja investirati u Srbiju i to će dovesti do toga da će Srbija uskoro još više izvoziti u Njemačku, jer dio srpskog izvoza ostvaruje se preko njemačkih kompanija koje proizvode poluproizvode za njemačku proizvodnju, “ rekao je Markus.

“Imamo dva zadatka koja smo si postavili Prvi – razvoj dualnog obrazovanja, a drugi – razvoj održivog poslovanja u Srbiji sa temama kao što je zelena ekonomija”, rekao je Markus.

Dodao je da je Srbija i dalje “omiljena zemlja za njemačke investitore” te da gospodarstvo Srbije nastavlja rasti. Kada je riječ o istraživanju, Markus je otkrio da je više od 80 posto anketiranih poduzeća gospodarsku situaciju u Srbiji ocijenilo dobrim ili zadovoljavajućim.

Komentirajte prvi

New Report

Close