Srbija ograničila cijenu plina, moguća odšteta

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2023. u 06:59

U slučaju poremećaja cijena na tržištu, potrošači će imati pravo na naknadu razlike u cijeni između cijene po kojoj je prirodni plin uvezen ili proizveden u Srbiji i bazne cijene.

Vlada Srbije donijela je uredbu o privremenom ograničenju cijene plina i nadoknadi razlike u cijeni prirodnog plina koji se nabavlja iz uvoza u odnosu na onaj proizveden u Srbiji. Uredba će vrijediti od 1. studenoga ove do 1. svibnja iduće godine, pa će u tom razdoblju kupci imati pravo na naknadu štete u slučaju da cijena plina na međunarodnom tržištu drastično poraste.

Osnovnom cijenom prirodnog plina smatra se cijena koja je od 1. studenoga ove godine povećana do najviše deset posto. Tako će, prema podacima Agencije za energetiku Srbije, prosječna cijena prirodnog plina za sve kupce iznositi 4,54 dinara po kilovatsatu bez poreza i naknada, odnosno 5,02 dinara s porezima i naknadama.

U slučaju poremećaja cijena na tržištu, potrošači će imati pravo na naknadu razlike u cijeni između cijene po kojoj je prirodni plin uvezen ili proizveden u Srbiji i bazne cijene. Kako navode iz Agencije, unatoč korekciji od deset posto, cijena plina za javnu opskrbu “i dalje je jedna od najnižih u Europi”.

Kako se navodi, Vlada će formirati Povjerenstvo za evidentiranje i odobravanje sredstava za nadoknadu razlike u cijeni plina, kao i za praćenje provedbe ove uredbe.Tako je uredbom koja je odmah stupila na snagu uvedena naknada od 10,76 dolara. za 100 kubičnih metara ruskog prirodnog plina koji se isporučuje preko njenog teritorija. Potrošači u Srbiji opskrbljuju se ruskim prirodnim plinom upravo preko teritorije Bugarske kroz takozvani “Turski tok”.

Komentirajte prvi

New Report

Close