Srbija odgađa početak sezone grijanja, no toplane su spremne

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2022. u 07:00
Svaka jedinica lokalne samouprave zadržava pravo i ranije uključiti 'radijatore'/S. B. Babić/PIXSELL

Prije donošenja odluke, provjeravana je i vremenska prognoza do kraja listopada, koja ide na ruku odgodi početka sezone grijanja.

Svim toplanama i gradskim upravama u Srbiji proslijeđeno je pismo o mjerama štednje, a u skladu s tim pomaknut je datum početka grijanja. Tu će odluku danas donijeti Vlada Srbije te navesti i razloge za nju.

Prije donošenja odluke, provjeravana je i vremenska prognoza do kraja listopada, koja ide na ruku odgodi početka sezone grijanja. Usto, u skladu s energetskom krizom u svijetu zbog rusko-ukrajinskog sukoba, odredit će se da radijatori “prorade” poslednjeg dana listopada, prenijele su Večernje novosti.

Ministarstvo rudarstva i energetike nije vodilo razgovore ni s jednom toplanom o odgodi početka sezone grijanja, rečeno je Tanjugu u ministarstvu, povodom informacija da će sezona grijanja početi u studenom zbog uštede energenata, iako bi službeno trebala krenuti 15. listopada.

“Ako postoje argumenti za takav prijedlog, ministarstvo je spremno o tome razgovarati. Naglašavamo da je energetski sustav kompleksan i da se potrošači, kad ne mogu računati na jedan izvor energije, u ovom slučaju sustav daljinskog grijanja, opredjeljuju za drugi, što je najčešće električna energija, a to može značajno opteretiti čitav energetski sustav”, navode u ministarstvu.

Prema informacijama koje su predstavljene na sjednicama Radne grupe, s kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike upoznalo i javnost, toplane u Srbiji spremne su za sezonu i osigurane su dovoljne količine energenata, kažu u ministarstvu.

Ipak, ističu, da svaka jedinica lokalne samouprave donosi zasebnu Odluku o snabdjevanju toplotnom energijom, tako da ‘radijatore’ po potrebi mogu uključiti i ranije.

Prema propisima, sezona grijanja za stambene i poslovne prostore inače počinje 15. listopada, a završava se 15. travnja.

Izuzetno u periodu od 1. do 14. listopada i od 16. travnja do 3. svibnja objekti će se grijati u dane za koje u posljednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stupnjeva ili nižu.

Komentirajte prvi

New Report

Close