Srbija obnavlja stočni fond: Nedostaje milijun prasadi, ukinute carine na uvoz

Autor: Miroslav Kuskunović , 13. siječanj 2023. u 07:00
Ukinut je i namet od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i junadi u tovu/SREĆKO NIKETIĆ/PIXSELL

Ukinut je i namet od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i junadi u tovu.

Odlukom Vlade Srbije, na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, od ove godine ukinuta je carina na uvoz tovne prasadi težine do 50 kilograma.

Ukinut je i namet od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i junadi u tovu, što bi, prema riječima resorne ministrice Jelene Tanasković, trebalo pomoći poboljšanju stočarstva u Srbiji.

“Ova mjera je donijeta kao pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima s idejom da se obnovi stočni fond Srbije. Prema procjenama i analizama za prethodne dvije godine, koje su radili Republički zavod za statistiku, Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede, trenutno nam nedostaje oko milijun prasadi da popunimo kapacitete farmi”, kazala je ministrica Tanasković.

Dodala je da je u proteklom razdoblju smanjen stočni fond te da je strateški cilj Ministarstva poljoprivrede i cijele države u ovoj godini povećanje stočnog fonda, pri čemu će naglasak biti na svinjogojstvu i govedarstvu.

Tanasković je istaknula kako će ove mjere omogućiti proizvođačima da u kratkom roku, tijekom godinu dana koliko traje njihova provedba, uvezu kvalitetnu prasad.

Prema njenim riječima, zbog ukidanja carina i pristojbi država će biti na gubitku od oko milijardu dinara, koliko su prošle godine prihodovala ta dva izvora. Inače, većina prasadi u Srbiju se uvozi iz Europske unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close