Srbija najavljuje kupovinu udjela u jednoj od grčkih luka

Autor: Miroslav Kuskunović , 14. veljača 2024. u 07:00
Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis je rekao kako vidi da Srbija ima ambiciozne gospodarske ciljeve/PD

Kada povećamo automobilsku proizvodnju, s rudnicima, željezarom, to će nam biti potrebno, izjavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Srbiji je potrebna luka zbog izvoza koji će biti veći i važno nam je da koristimo kapacitete i Soluna i Pireja, a plan je kupiti udjele u jednoj od tih luka.

Kada povećamo automobilsku proizvodnju, s rudnicima, željezarom, to će nam biti potrebno, izjavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić na otvaranju Srpsko-grčkog poslovnog foruma koji se održao u ponedjeljak u Beogradu.

Rast robne razmjene

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja lani je iznosila 792,3 milijuna eura.

Grčki investitori
“Grčke kompanije i financijske institucije su dobrodošle u Srbiji, izjavio je Vučić, te napomenuo kako Srbiju s Grčkom povezuju emocije i istinsko prijateljstvo.

“Morat ćemo raditi više i da se borimo za svaku i grčku i srpsku kompaniju, da se borimo i za naš ulazak na grčko tržište u različitim sektorima, ali i da privlačimo što je moguće više grčkih kompanija ovdje, kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbija je ranije imala problem s problematičnim kreditima s grčkim bankama kojih je bilo čak približno 30 posto. Istaknuo je kako su ta vremena davno prošla, a imajući u vidu značaj i mogućnost grčkog investiranja u Srbiju, bilo bi važno ako bi postojale dodatne financijske institucije koje bi mogle to podržati, pri čemu će Srbija garantirati punu pravnu, političku i svaku drugu sigurnost grčkim kompanijama.

Premijer Grčke Kyriakos Mitsotakis je rekao kako vidi da Srbija ima ambiciozne gospodarske ciljeve do 2027. godine i da je uvjeren u to da će grčke kompanije postati dio uspjeha koji će srpska privreda ostvariti. Naglasio je kako je robna razmjena dvije zemalja iznosi 750 milijuna eura, ali može biti daleko veća.

“Veliku pažnju pridajemo koridorima koji povezuju Srbiju i Grčku preko Sjeverne Makedonije. Želimo da veći dio izvoza Srbije prolazi kroz Grčku i bitno nam je unaprijediti željezničku mrežu”, rekao je premijer Grčke, te dodao kako Grčka može opskrbljivati Srbiju prirodnim plinom i pomoći joj u tranzicijskom razdoblju.

Na forumu je istaknuta važnost izgradnje brze pruge Beograd–Niš, te je rečeno kako Grčka završava brzu prugu do granice sa Sjevernom Makedonijom. Tijekom foruma se razgovaralo o suradnji u energetskom sektoru – o naftovodu, plinovodu, kupovini plina, obnovljivim izvorima energije, vjetro parkovima, baterijskim parkovima, a bilo je riječi i o suradnji elektroprivreda dvije zemlje, transportu i infrastrukturi, željezničkom i lučkom prometu i turizmu.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Grčke Konstantinos Fragoyanis rekao je na Poslovnom forumu da je došao u Srbiju kako bi “proširio snažne veze poštovanja i suradnje, kako među gospodarstvenicima, tako i među onima koji su na čelu države”.

Važni partneri
Podsjetio je da u Srbiji radi 250 grčkih kompanija koje zapošljavaju tisuće ljudi. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vanjskotrgovinska razmjena dviju zemalja lani je iznosila 792,3 milijuna eura.

Uvoz u Srbiju iz Grčke iznosio je 493,3 milijuna eura i bio je 2,4 posto manji nego godinu prije, a izvoz 299 milijuna eura, odnosno 5,7 posto više nego 2022. Srbija je prošle godine u rbnoj razmjeni s Grčkom imala deficit od 194,3 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 60,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close