Srbija lani s rekordnim izvozom ekoloških proizvoda

Autor: Miroslav Kuskunović , 09. svibanj 2023. u 07:00
U više od 30 država izvezeno je najviše zamrznutog organskog voća, prvenstveno jagodastog: maline, kupine, borovnice, ribizla, jagode/Shutterstock

Više od 80 posto organskih proizvoda iz Srbije namijenjeno je izvozu.

Vrijednost izvoza ekoloških proizvoda iz Srbije već godinama bilježi konstantan rast, a u prošloj godini je rastao u odnosu na prethodnu godinu, i to na 68,5 milijuna eura.

Tako je ujedno ostvaren rekordan iznos od 2012. godine, kada je plasman bio tek 3,74 milijuna eura, a od kada su prvi put ovi podaci postali dio informacijskog sustava Uprave carina, objavilo je Udruženje Serbia organica.

Više od 80 posto organskih proizvoda iz Srbije namijenjeno je izvozu. Udjel Srbije u plasmanu organskog voća u EU, svježeg ili sušenog, ne računajući citruse i tropsko voće, u 2021. godini iznosio je 8,4 posto.

U više od 30 država izvezeno je najviše zamrznutog organskog voća, prvenstveno jagodastog: maline, kupine, borovnice, ribizla, jagode. Pored jagodastog voća, iz Srbije se izvoze i zamrznuta višnja i šljiva.

“Optimističan podatak je i da sve više počinjemo izvoziti prerađene ekološke proizvode”, ističu iz udruženja Serbia organica. Tradicionalno, ekološki poljoprivredni proizvodi iz Srbije su najviše plasirani na tržište EU (Njemačka, Nizozemska, Austrija Francuska, Italija, Poljska, Italija), zatim u SAD i Kanadu.

Kako bi se srpska javnost upoznala sa predstojećim zakonskim izmjenama koje se očekuju u sektoru ekološke proizvodnje, Serbia organica je pripremila priručnik pod nazivom ‘Vodič u nove propise za organsku proizvodnju’ autorice Ivane Simić.

Kako se navodi, važeći zakon pripreman je u skladu sa tada važećim propisima EU, međutim, njime nisu obuhvaćeni svi sektori, a Europska komisija donijela je 2018. i novu uredbu koja uređuje sektor organske proizvodnje.

U cilju usklađivanja srpskih propisa sa ovom novom uredbom, Ministarstvo poljoprivrede počelo je sa pripremama novih zakonskih rješenja u sektoru ekološke proizvodnje.

Uz to što će urediti potpuno nove sektore, koje nisu obuhvaćene važećim propisima, detaljnije će biti uređene pojedine sektore, a donijet će i veći broj izmjena koje će se u budućnosti odraziti na funkcioniranje sektora organske proizvodnje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close